Honderden mensen wachten nog op evacuatie uit Afghanistan: ‘Duurt te lang’
Bijna 1200 mensen wachten nog altijd op evacuatie uit Afghanistan naar Nederland. Dat heeft het kabinet woensdag aan de Tweede Kamer laten weten. Sinds de evacuatie in augustus zijn nog eens 1239 mensen uit Afghanistan overgekomen.
Onder de 1191 achterblijvers bevinden zich nog tweehonderd Nederlanders of mensen met verblijfsrecht in Nederland. Volgens deze laatste cijfers van het kabinet wachten nog 330 mensen uit Afghanistan in een ander land op hun reis naar Nederland. Het afgelopen half jaar kwamen vooral Afghanen via Pakistan, Iran en Qatar naar Nederland.
Sinds de Taliban aan de macht zijn is het moeilijk om mensen uit Afghanistan op te halen. Zo is het vliegveld van Kaboel maar ten zelden open en vliegen slechts een aantal luchtvaartmaatschappijen op Afghanistan.
Een ander probleem is het krijgen van een paspoort in Afghanistan. Ook baby's en kleine kinderen dienen daarover te beschikken als zij het land willen verlaten. "Zonder paspoort is het vrijwel onmogelijk mensen naar Nederland over te brengen, omdat ook buurlanden een paspoort (en visum) eisen om doorreis toe te staan", aldus het kabinet.
'Het duurt te lang'
De Tweede Kamer debatteert vandaag over Afghanistan. Een aantal partijen, waaronder de ChristenUnie wil dat er haast wordt gemaakt met de evacuaties. "Voor ons is het heel belangrijk dat we de mensen die we eerder hulp hebben toegezegd helpen te evacueren en ze ook echt naar Nederland komen", zegt CU-Kamerlid Don Ceder in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
"Het duurt te lang", zegt Ceder. "Elke dag die nu voordoet is er gevaar voor de mensen en hun leven. Het ministerie geeft ook aan dat deze mensen zich in een kwetsbare situatie bevinden. Onze insteek voor het debat is glashelder: deze mensen moeten zo snel mogelijk terug. Daarbij mogen we ook naar creatieve manieren gaan kijken hoe we de mensen via vliegtuigen of op andere wijzen uiteindelijk hier in Nederland kunnen krijgen.
Het is "moeilijk te voorspellen" hoe lang het nog zal duren om alle mensen uit Afghanistan halen, schrijven ministers Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) en Kajsa Ollongren (Defensie) en staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel).
Chaos
De Taliban namen afgelopen zomer de macht in Afghanistan over. Dat gebeurde na het vertrek van de Amerikaanse troepen, die jarenlang de Afghaanse krijgsmacht ondersteunden en trainden. Honderden mensen besloten te vluchten en onder hen waren velen die westerse missies in het land hadden ondersteund. De Taliban beschouwen dat als een misdaad, waardoor zij plots hun leven niet meer zeker waren.
De evacuatie verliep zeer moeizaam en chaotisch, waarop toenmalig minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag en toenmalig minister van Defensie Ank Bijleveld uiteindelijk besloten af te treden.
LEES OOK: Gebrek aan transparantie over missie in Afghanistan: ‘Boosheid onder veteranen’