main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 30 maart 2022 — 10:43

Wordt vlees duurder? ‘Hoop houden dat belasting op groente en fruit omlaag gaat’

Wordt er binnenkort een vleestaks ingevoerd? Landbouwminister Henk Staghouwer laat dit onderzoeken. De vraag is of dit de prikkel zal geven waardoor mensen “duurzame en gezondere keuzes maken zonder mensen in hun vrijheid te beperken”, zo laat de bewindsman weten in een brief aan het kabinet. Coalitiepartijen VVD en CDA voelen weinig voor de maatregel en vinden de plannen veel te sturend.

De timing van het onderzoek is enigszins opvallend te noemen: voedselprijzen zijn in de afgelopen tijd überhaupt gestegen vanwege de inflatie, wat het onderwerp misschien gevoeliger maakt.

VVD-Kamerlid Thom van Campen trapt op de rem. “Het eenzijdige pad richting een vleestaks dat nu wordt ingeslagen, kunnen wij niet steunen.” Hij wil dat de minister onderzoek doet naar andere opties, “want boodschappen moeten betaalbaar blijven voor iedereen.”

CDA-Kamerlid Derk Boswijk noemt een vleestaks “niet het juiste middel”. “Boodschappen moeten nu, en in de toekomst, wel betaalbaar blijven”, vindt hij. Het kabinet kan wat Boswijk betreft beter inzetten op meer “bewustwording”. En hij wijst erop dat in het coalitieakkoord is afgesproken dat op termijn de btw op groente en fruit naar 0 procent gaat.

Tekst gaat verder onder de tweet

Groente en fruit

Het verlagen van die belasting blijkt lastig: het is moeilijk om onderscheid te maken tussen verschillende belastingtarieven. De vraag is of het dan wel zo makkelijk en verstandig is om de belasting wél te verhogen voor vlees.

“Ik denk dat we hoop moeten blijven houden dat de belasting op groente en fruit naar beneden gaat”, reageert Jacqueline Zuidweg, directeur schuldhulpverlening voor Ondernemend Nederland. “Op zich” snapt ze de keuze om belasting op vlees te gaan verhogen wel, geeft ze aan in Goedemorgen Nederland. “De veestapel moet naar beneden, want dat is ook weer slecht voor het milieu, en door zoiets te doen heb je toch dat minder mensen vlees gaan kopen.”

‘Misschien is dat helemaal geen gekke ontwikkeling’

De burgemeester van Gouda Pieter Verhoeve, ook te gast in Goedemorgen Nederland, benadrukt dat belasting een politiek instrument is waarmee je gedrag kunt sturen. “En op zichzelf zie je breed in de samenleving, ook bij de nieuwe generaties, aandacht ontstaan voor bewust consumeren”, zegt hij. “Niet meer elke dag vlees eten, of überhaupt geen vlees eten. Daarmee wordt het wel meer een luxeartikel. En misschien is dat helemaal geen gekke ontwikkeling. Ons werk vanuit de overheid is levens beïnvloeden.”

Publicist Aylin Bilic beklemtoont dat de coronapandemie wel duidelijk heeft gemaakt hoe belangrijk gezond leven is. “Partijen als de VVD vinden het betuttelend om in de particuliere levens van mensen sturend te zijn, maar preventie begint ook bij een gezonder leven, meer bewegen en beter eten”, zegt ze. “Dus dat betekent ook wat mij betreft het goedkoper maken van groente en fruit.”

LEES OOK: Nederlandse kweekvleesburger klaar om goedgekeurd te worden: ‘Lijkt een sprookje’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het Misdaadbureau: Hoe los je een moord op? ‘Ik denk dat de pizzabezorger het heeft gedaan!’

In deze speciale aflevering van Het Misdaadbureau kruipen bezoekers van Rijksmuseum Boerhaave in Leiden in de huid van een forensisch onderzoeker. 

Presentator Maaike Timmerman en onderzoeksjournalisten Noa van Oostrom en Rick Pietersz zitten met hun neus bovenop een crime scene om een fictief moordmysterie op te lossen. Zij krijgen hulp van doorgewinterde experts van het Nederlands Forensisch Instituut: DNA-deskundige Lex Meulenbroek en forensisch patholoog Bart Latten.

Luister nu naar de podcast!

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Transavia schrapt meerdere vluchten om problemen met vliegtuigen

Transavia zag zich donderdag genoodzaakt om meerdere vluchten te schrappen om problemen met zijn vloot. Volgens de maatschappij konden zes vliegtuigen om uiteenlopende redenen niet…

Lees meer

KLM hervat vrijdag vluchten naar Tel Aviv

KLM vliegt vanaf vrijdag weer dagelijks naar de Israëlische stad Tel Aviv. De luchtvaartmaatschappij staakte die vluchten onlangs omdat Iran tientallen drones afvuurde op Israël….

Lees meer

VS spreken veto uit over volwaardig VN-lidmaatschap Palestina

De VS spreken later donderdag in de Veiligheidsraad van de VN hun veto uit over het Palestijnse verzoek als volwaardig lid van de VN te…

Lees meer

Lelystad blokkeert koningsdagfeest om veiligheid bezoekers

Een feest dat op Koningsdag en in de nacht ervoor gehouden zou worden in het centrum van Lelystad mag niet doorgaan. De gemeente geeft geen…

Lees meer

Mark Rutte: Nederland wil soevereiniteit opgeven voor EU-interne markt

Nederland is zonder meer bereid soevereiniteit op te geven aan de Europese Unie als het gaat om de Europese interne markt, heeft demissionair premier Mark…

Lees meer

Parkeren op vliegveld deze zomer weer fors duurder

Reizigers moeten dit jaar opnieuw rekening houden met gestegen parkeerprijzen op luchthavens. Dat meldt de website Vliegveldinfo.nl, die de parkeertarieven heeft vergeleken van zestien vliegvelden…

Lees meer

Werken tot en met je 67e? Steeds meer 60-plussers raken voor de eindstreep arbeidsongeschikt

Met de eindstreep steeds verder uit zicht raken meer 60-plussers arbeidsongeschikt. Eind 2023 hadden maar liefst 61.761 Nederlanders boven de zestig een WIA-uitkering, veertien procent…

Lees meer

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt spoorbeheerder ProRail bij de presentatie het donderdag gepresenteerde jaarverslag over…

Lees meer

Rechter staat gaswinning bij Schiermonnikoog voorlopig niet toe

De gaswinning op de Noordzee ten noorden van Schiermonnikoog gaat voorlopig niet door. De rechtbank in Den Haag heeft de vergunning voor de aanleg van…

Lees meer

Hoogleraar Rob de Wijk hekelt morele buitenlandpolitiek: ‘De krijgsmacht is totaal ongeschikt voor huidige dreiging’

Hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk hekelt “de morele buitenlandpolitiek” die Nederland sinds het einde van de Koude Oorlog gevoerd heeft. Hierdoor is Europa totaal…

Lees meer