main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 30 maart 2022 — 13:26

Duizenden reizigers wachten nog op geld, vliegtuigmaatschappijen geven niet thuis: ‘Bewuste tactiek’

Duizenden reizigers wachten nog altijd op terugbetaling voor een reis die door de pandemie niet door kon gaan. Vooral buitenlandse luchtvaartmaatschappijen en platforms die vliegtickets verkopen keren maar niet uit, zo blijkt uit navraag van BNR bij drie grote claimorganisaties.

Het gaat in totaal om ongeveer 5.000 reizigers die samen voor enkele miljoenen euro’s zijn gedupeerd. Het hoogste bedrag staat open bij Ryanair. Ook passagiers van Iberia en Royal Air Maroc krijgen moeilijk hun geld terug.

Luchtvaartmaatschappijen zijn vaak onbereikbaar of verschuilen zich achter allerlei voucher-regelingen die ooit nog afgesproken zijn, maar voor veel mensen dringt inmiddels de tijd. Als gedupeerden nog een rechtszaak willen beginnen moet dat zo snel mogelijk, want na twee jaar kun je fluiten naar je geld. De eerste claims verlopen deze maand al.

‘Hoe langer ze het uitstellen, hoe minder mensen claim indienen’

Jacqueline Zuidweg, directeur van schuldhulpverlening voor Ondernemend Nederland, heeft zelf ook ervaren dat zij niet al haar geld van een vlucht die door corona niet door kon gaan terugkreeg. “Het is ook heel lastig om op sites informatie te vinden, en dat is wel bewust”, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De duizenden mensen die nu nog op hun geld zitten te wachten moeten waarschijnlijk vrezen dat ze het kwijt zijn, denkt Zuidweg. “Er zijn natuurlijk allemaal bedrijven die je weer helpen om dat geld terug te krijgen. Kijk online of je daar nog wat aan kunt hebben”, adviseert ze. “De bewuste tactiek van die bedrijven is natuurlijk: hoe langer je het voor je uit kunt schuiven, hoe minder mensen uiteindelijk zo’n claim zullen indienen.”

LEES OOK: Het hele jaar havermelk drinken maar wel op vakantie naar Bali? ‘Bijstandsmoeder in consumptiegedrag duurzamer dan rijk gezin’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: Made in Holland

Nederland is innovatiever dan je zou denken. Zo zijn er tal van producten van eigen bodem die je helemaal niet zou verwachten, zoals Hollandse wijn van de zeebodem of rijstvelden.

Maar valt daar ook wat aan te verdienen? En is dit de toekomst voor de Nederlandse economie? Presentator Nejifi Ramirez onderzoekt het.

Vanavond 23.10

Vanavond: hoe herken je de dader?

Het is een scène die we allemaal wel eens in een film of serie hebben gezien: een rijtje mogelijke daders naast elkaar en een getuige die moet aanwijzen wie de schuldige is. Gebeurt dat nog in het echt? Is het betrouwbaar? Hoe goed kan een getuige een gezicht herinneren? En hoe werkt een zogenoemde fotoconfrontatie?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.

Vrijdag 19.00 uur
Advocaten Donny M. aan het woord: ‘Hij is slachtoffer van zijn jeugd en het falende zorgsysteem’

Donny M. is geen monster, maar slachtoffer van zijn jeugd en het falende zorgsysteem. Dat zei advocate Sjanneke de Crom tijdens de laatste zittingsdag in…

Lees meer

Welke plichten heb je als getuige?

Stel, je fiets naar huis of je loopt naar je auto en voor je ogen wordt iemand beroofd. Je ziet hoe de dader toeslaat en…

Lees meer

Burgemeester Halsema van Amsterdam met de dood bedreigd

Femke Halsema, de burgemeester van Amsterdam, is met de dood bedreigd. Dat gebeurde na de demonstraties afgelopen 7 oktober.  Halsema doet haar verhaal bij stadszender…

Lees meer

Oud-Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp: ‘Klimaatverandering is de grootste bedreiging van onze wereldvrede’

In de nieuwe serie ‘Missie Middendorp’ van Omroep WNL bezoekt oud-Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp conflictgebieden om aan te tonen dat onze veiligheid direct samenhangt…

Lees meer

Minister Brekelmans: Rutte probeert open gesprekscultuur bij NAVO

Oud-premier Mark Rutte probeert als nieuwe NAVO-chef de vergadercultuur bij de NAVO te veranderen, heeft minister Ruben Brekelmans van Defensie geobserveerd tijdens een vergadering van…

Lees meer

CDA-Kamerlid Vedder: Krimp veestapel onvermijdelijk, voor koeien waarschijnlijk 10 procent

Tweede Kamerlid Eline Vedder (CDA) verwacht dat de veestapel bij koeien “richting de tien procent” moet krimpen, zegt ze in het radioprogramma Sven op 1….

Lees meer