Het hele jaar havermelk drinken maar wel op vakantie naar Bali? ‘Bijstandsmoeder in consumptiegedrag duurzamer dan rijk gezin’
Millennials zijn zich als geen ander bewust dat er iets moet gebeuren om klimaatverandering tegen te gaan en willen dan ook graag hun steentje bijdragen. Zo laten velen vlees wat vaker staan, of doen ze havermelk in hun koffie in plaats van koeienmelk. Maar het kopen van duurzamere producten is vaak duurder en daarmee niet weggelegd voor mensen die al op een houtje moeten bijten. Toch leven mensen met een lager inkomen vaak duurzamer dan degenen die liters aan havermelk inslaan. Hebben al die duurzame keuzes dan wel zin?
“Als we een hoger inkomen hebben geven we vaak ook meer uit en gaan we meer producten kopen, en die producten hebben in zijn totaliteit ook een milieu-impact”, legt econoom Herman Vollebergh van Planbureau voor de Leefomgeving uit in Stand van Nederland: Generatie Next.
Dat is wellicht even slikken voor de duurzame persoon met een geïsoleerd huis en elektrische auto. “We kunnen constateren dat degene die een laag inkomen heeft, bijvoorbeeld een bijstandsmoeder- of vader, die dan weliswaar een plofkip koopt, toch in zijn of haar consumptiegedrag eigenlijk milieuvriendelijker bezig is dan het grote, rijke gezin dat een beetje sojamelk drinkt, maar dan wel naar een weekje naar Bali op vakantie gaat”, zegt Vollebergh.
‘Krediet doe je in één keer teniet’
Want als je het hele jaar geen vlees gegeten hebt en enkel havermelk gedronken hebt, heb je “in ieder geval het minimum gedaan wat noodzakelijk is”, zegt de econoom. “Maar het is niet genoeg. Je hebt heel wat krediet opgebouwd voor de maatschappij door al die inspanningen te verrichten, maar die doe je dan in één keer teniet met een vliegvakantie naar Bali. Heel veel CO2-emissies, en zeker als je maar een weekje gaat doe je per uurtje vakantie wel een slechte deal.” Je kunt beter op fietsvakantie gaan, zegt Vollebergh.
Dat zal voor veel jongeren niet erg aanlokkelijk klinken. Volgens Vollebergh kan je daarom misschien beter denken aan een ‘koolstofbudget’. Dat houdt dat je een X bedrag kunt uitgeven aan CO2 per jaar. “Dan heb je je havermelk gedronken, maar kan je uiteindelijk wel naar Bali omdat je verantwoordelijk bent voor evenveel CO2-emissies als degene die een plofkip eet en niet naar Bali gaat, maar een fietsvakantie neemt.”
Als er een generatie is die weet dat ze iets moeten doen om de aarde te behouden, dan zijn het de millennials. Principes lijken steeds heiliger te worden, maar tegen welke prijs? En heeft het überhaupt zin?
Want hoe vervuilend we zijn, wordt volgens de berekeningen van het Planbureau voor de Leefomgeving voor 60% bepaald door ons inkomen. De inhoud van je portemonnee speelt voor je duurzame gedrag een veel grotere rol dan je opleiding of politieke voorkeur.
Kijk donderdag 24 februari om 21.00 naar deze aflevering, op NPO 2. Oude afleveringen kun je hier terugkijken.
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Terugkijken: heeft het wietexperiment van de overheid toekomst?
In tien gemeenten vindt er een wietexperiment plaats, waardoor de vraag rijst wat interessanter is voor de economie: gedogen of legaliseren? En hoe kijken coffeeshophouders eigenlijk naar het huidige wietbeleid van de overheid?
Menen Seijkens gaat op zoek naar het antwoord. Kijk deze uitzending nu terug op NPO Start.
Podcast: Welke portefeuille krijgt Eurocommissaris Hoekstra?
De zondag begint met Rick Nieman. Met een nieuw seizoen van WNL Op Zondag. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.
- Eurocommissaris Wopke Hoekstra over wat Europa de komende jaren nodig heeft op het gebied van economie, klimaat en geopolitiek;
- Staatssecretaris van Defensie Gijs Tuinman over de nieuwe Defensienota;
- Schrijver Jessica Durlacher bezocht Israël tien maanden na 7 oktober en doet verslag;
- Journalist Carol Rock en oud Amerika-correspondent Jan-Kees Emmer blikken vooruit op het debat tussen presidentskandidaten Donald Trump en Kamala Harris.
Beluister de podcast hier!
Donderdag presenteerde staatssecretaris van Defensie Gijs Tuinman (BBB) samen met Defensieminister Ruben Brekelmans (VVD) de Defensienota. Zo zal het ministerie 2,4 miljard extra gaan uittrekken…
Lees meerEurocommissaris en voormalig minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra vindt het goed dat PVV-leider Geert Wilders in gesprek is gegaan met de Oekraïense president Zelenski….
Lees meerAanstaande woensdag zou voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen de portefeuilleverdeling klaar moeten hebben voor de Europese Commissie. Hoekstra weet nog niet…
Lees meerHet legaliseren van cannabis kan Nederland honderden miljoenen euro’s per jaar opleveren. Dat zegt hoogleraar en grondlegger van het wietexperiment André Knottnerus in Stand van…
Lees meerDe Rotterdamse haven kampt met een groter en groter personeelstekort. Momenteel worden er volop krachten uit het buitenland gehaald. Jongeren ambiëren andere beroepen, terwijl er…
Lees meerIn herinneringscentrum Nationaal Monument Kamp Vught wordt zondag stilgestaan bij de overhaaste ontruiming van het concentratiekamp in september 1944. De ontruiming van het SS-kamp in…
Lees meerHavenmedewerkers van de Rotterdamse haven zijn boos over de vastgelopen gesprekken over het vroegpensioen voor zware beroepen. “De minister heeft schijt aan ons”, vat FNV…
Lees meerPVV-leider Geert Wilders heeft een ontmoeting gehad met de Oekraïense president Volodymyr Zelenski, meldt hij op X. De twee spraken over de oorlog in Oekraïne…
Lees meerVogels, bijen, vlinders, libellen, kikkers of mollen – natuurliefhebbers kunnen in menig weekend meedoen aan tellingen. Daar komt deze zaterdag de Nationale Walvistelling bij. Vrijwilligers…
Lees meerIn het zuidwesten van het land kunnen zaterdagavond onweersbuien voorkomen, waarbij in korte tijd veel neerslag valt, waarschuwt het KNMI. Ook kan het flink gaan…
Lees meerDe politie heeft vrijdag in een auto in Breda 32 blokken cocaïne gevonden en daarbij een 45-jarige man uit het Utrechtse Elst aangehouden. Dat gebeurde…
Lees meerDe politie heeft deze week een man uit Tilburg aangehouden voor het lastigvallen van meisjes en het opzettelijk aanrijden van een van hen. Het minderjarige…
Lees meerNSC-partijleider Pieter Omtzigt bevestigt dat hij tijdens de begrotingsnacht rake woorden heeft laten vallen. “Mensen moeten wennen aan het feit dat ik een stevig punt…
Lees meerVoorzitter van de Nederlandse Politiebond Nine Kooiman haalt in het WNL-programma Het Misdaadbureau uit naar minister-president Dick Schoof over de vroegpensioenregeling. “We hebben al een…
Lees meerStaatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) probeert te voorkomen dat de treinkaartjes van de NS fors omhoog gaan. Hij hoopt op een “structurele oplossing”…
Lees meer