Pensioenfondsen willen investeren in defensie, maar niet in wapens en munitie
Sinds de oorlog in Oekraïne is losgebarsten, lijkt de nood voor een Europese defensie steeds groter te worden. Meer investeren is het devies. De manier om dit te doen is via pensioenfondsen. Er wordt gesproken over een Europees participatiefonds dat gericht is op militaire kapitaalgoederen, behalve wapens en munitie.
Nederlandse pensioenfondsen zien wel heil in deze investering. Dat schrijft De Telegraaf. Eind 2023 zou het fonds moeten worden gepresenteerd. Het idee is afkomstig van het Instituut voor Pensioeneducatie (IVP).
IVP constateerde enkele jaren geleden al dat de krijgsmachten dringend behoefte hebben aan investeringen. Bijvoorbeeld om nieuwe schepen en vliegtuigen aan te kunnen schaffen. Het probleem is echter dat er in de defensiebegrotingen onvoldoende of beperkte ruimte is voor investeringen. Het IVP denkt dat het voor pensioenfondsen een goede investering zou zijn. Concreet denken de initiatiefnemers aan investeringen in nieuwe radarinstallaties, satellieten, cybercapaciteiten, kazernes en verduurzaming van voertuigen.
Geen wapens en munitie
De investeringen in defensie zijn echter niet gericht op het inslaan op wapens en munitie. Hoofdeconoom bij Rabobank Ester Barendregt legt uit waarom. "Pensioenfondsen beleggen voor gepensioneerden en zij hebben ook ideeën waar hun toekomstige uitkering vandaan moet komen. Zij vinden steeds meer dat het verantwoorde beleggingen moeten zijn", zegt zij bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. En daar vallen wapens en munitie dus niet onder.
Ook defensie-expert van HCSS Peter Wijninga begrijpt deze "principekeuze". "Ze zijn ook tegen investeringen in tabaksindustrie en dat soort zaken", zegt Wijninga.
Als pensioenfondsen besluiten te investeren, dan kan de defensiebegroting breder ingezet worden. Wapens en munitie aanschaffen "zou dan een overheidsuitgave kunnen worden", zegt Wijninga. "Infrastructuur, voertuigen, satellietverbindingen. Dat zijn zaken die heel belgangrijk zijn voor defensie en slokken een heel groot deel van het budget op."
Investeerders
"Het komt uit de hoek van investeerders, die zeggen dat het voor hun interessante beleggingen zijn", vertelt Barendregt over waarom pensioenfondsen zich willen mengen in defensie. Dat heeft er volgens Barendregt mee te maken dat de investeerders vooral geïnteresseerd zijn in beleggen op lange termijn.
Er valt de econoom nog iets anders op. "Er wordt niet gesproken over hoe het aan de kant van de overheden georganiseerd moet worden. Dus er is in dit plan geen sprake van dat Europese lidstaten dat samen zouden lenen."
LEES OOK: Extra geld voor defensie moet mogelijk worden opgehaald bij kleine ondernemers