Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Kamermeerderheid roept klimaatminister Jetten op haast te maken met kerncentrales

Redactie

Een meerderheid in de Tweede Kamer roept de minister van Klimaat en Energie, Rob Jetten, op om haast te maken met de besluitvorming rondom kerncentrales. Het kabinet zegt op zijn beurt dat de benodigde stappen voor de bouw van twee nieuwe kerncentrales al zijn gezet. Maar er is nog weinig over bekend. Bovendien duurt het lang voordat zo'n kerncentrale gereed is voor gebruik, redeneert de Kamer. Vandaar de boodschap vanuit VVD, CDA, JA21, ChristenUnie, PVV en Groep-Van Haga om haast te maken met atoomstroom.

Ondertussen moet er ook haast worden gemaakt met het opleiden van nucleair specialisten. Daar is te weinig aandacht voor geweest op universiteiten, zegt hoogleraar Bert Wolterbeek van het Reactor Instituut Delft tegen De Telegraaf. Dat geldt voor veel sectoren, zegt Ester Barendregt, hoofdeconoom van de Rabobank in Goedemorgen Nederland. ''Maar voor specialisten die een bijdrage leveren aan de verduurzaming van ons klimaat is het essentieel. Het is niet zomaar opgelost, terwijl we er wel haast bij hebben, vanwege het klimaat en de geopolitieke situatie.''

Samenwerking tussen landen

Esther de Lange, CDA-Europarlementariër, beaamt dat en pleit voor meer samenwerking. Dit energieprobleem is met elk land verweven, zegt ze. ''Je zag al op het moment dat Duitsland zegt om geen kerncentrales en kolencentrales te gebruiken, er meteen naar Nederland wordt gekeken om meer gas te leveren. Frankrijk is een voorloper op het gebied van kerncentrales," vervolgt ze. Maar niet elke partij in Nederland staat te springen om kerncentrales, vanwege de kans op schadelijk nucleair afval. Maar, zegt De Lange, ''je kan het je niet veroorloven om het als optie van tafel te halen''.

LEES OOK: Jetten ziet kansen voor Nederland in aanpak klimaatcrisis: ‘Dit kan ook een exportproduct worden’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau