main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP
Op1 - 11 februari 2022 — 23:58

Jetten ziet kansen voor Nederland in aanpak klimaatcrisis: ‘Dit kan ook een exportproduct worden’

Het kabinet heeft grote plannen om de klimaat -en stikstofcrisis aan te pakken. Daarvoor is veel geld opzij gelegd. Het is makkelijker gezegd dan gedaan, want hoe draaien wij alle al gedane schade terug? Dat is onder meer aan minister van Klimaat en Energie, Rob Jetten, om die problemen op te lossen. “Als wij de aarde leefbaar willen doorgeven, dan moeten wij aan de bak”, zegt hij bij Op1 op NPO 1.

Een van de plannen van het kabinet om het klimaat te verbeten is het verminderen van CO2-uitstoot. In 2030 moet dat tenminste met 55 procent verminderd zijn. Jetten voelt zich geroepen om dit probleem serieus te nemen. “Misschien heeft het met mijn generatie te maken, maar de klimaatopgave is dé opgave van deze tijd is”, zegt hij.

De politicus refereert aan recente natuurrampen, zoals de overstromingen in Nederland, Duitsland en België. “Je ziet daar wat voor enorm effect het kan hebben als je steeds meer van dat extreme weer krijgt. Dus als wij de aarde leefbaar willen doorgeven, dan moeten wij aan de bak.”

Tekst gaat verder onder tweet

Verdienmodel

In het coalitieakkoord staat de nadrukkelijke wens dat Nederland ‘koploper’ in Europa moet worden in de aanpak van het klimaat. Het feit dat Nederland voorop wil lopen, heeft er volgens Jetten mee te maken dat er “enorm veel kansen liggen voor de Nederlandse economie”.

Hij legt uit: “We hebben een krachtige landbouwsector, sterke industrie en wij zijn goed in handel op zee. Als het ons lukt om met groene waterstof die industrie sneller te verduurzamen, dan kan het ook een exportproduct worden. Dus het is eigenlijk ook een nieuw verdienmodel voor Nederland.” Het is dus eigenlijk dubbel prijs. “De opwarming van de aarde afremmen en een kans om een sterke Nederlandse economie door te geven.”

Hoge energierekening

In het verminderen van de CO2-uitstoot om klimaatcrisis aan te pakken moeten soms “pijnlijke keuzes” gemaakt worden. Denk bijvoorbeeld aan alle mensen die wel willen verduurzamen – door hun huis te isoleren – maar zich dit niet kunnen veroorloven. “Wij willen ervoor zorgen dat iedereen kan meekomen”, zegt Jetten. Bijvoorbeeld door huisisolatie betaalbaarder te maken.

Isoleren heeft voor veel mensen ook een financiële reden. De energierekening wordt alsmaar duurder, dat heeft ook te maken met het gas dat vanuit Rusland komt. Niemand wilt in de winter thuis in de kou zitten, dus uiteindelijk gaat de verwarming dan toch aan. En daarbij dus ook een hoge energierekening.

Heel veel goedkopere alternatieven dan gas zijn er niet. “Het legt het vergrootglas op dat wij onafhankelijker moeten worden van energievoorziening”, zegt Jetten. “Het belangrijkste is dat men in Nederland minder afhankelijk wordt van gas”. Door huizen te isoleren of door in steden meer warmtenetten uit de grond te stampen. “Wij hebben deze aarde leeggeroofd, dus het is ook aan ons om het te herstellen.”

LEES OOK: Klimaatverandering voor rekening millennials: ‘Zij moeten als toekomstige risicodragers in beweging komen’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zijn de misdaadplannen van het kabinet uitvoerbaar?

Meer blauw op straat, zwaarder straffen en criminelen in hun portemonnee raken: het nieuwe, rechtse kabinet heeft heel wat plannen om misdaad te bestrijden. Maar zijn ze ook uitvoerbaar?
In Het Misdaadbureau neemt Maaike Timmerman het hoofdlijnenakkoord – en de reacties daarop –  door met onderzoeksjournalist Rick Pietersz.
Ook is het deze maand 17 jaar geleden dat Maddie McCann verdween. Wordt de Britse peuter ooit teruggevonden en hoe kunnen nieuwe technieken daarbij helpen? Het Misdaadbureau ontvangt Jaap Knotter, lector Technologies for Criminal Investigations, AD-correspondent in het Verenigd Koninkrijk Geert Langendorff en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.
Vrijdag 19.00 uur

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Ilse is moeder van vier kinderen, maar kan niet terecht bij een huisarts in de buurt: ‘Een kind moet gezien worden als het iets heeft’

Het huisartsentekort in Nederland neemt steeds serieuzere vormen aan. In de nabije toekomst voorziet men zelfs in meer dan de helft van het land een…

Lees meer

Spanje heeft geen trek in schip vol explosieven voor Israël en weigert toegang

Spanje weigert een schip met aan boord explosief materiaal voor Israël de toegang tot de haven van Cartagena. Het gaat om het Deense schip Marianne…

Lees meer

Duizenden mensen de dupe van pinstoring

De landelijke storing met pinnen in winkels is voorbij. Dat meldt Betaalvereniging Nederland. De storing begon kort na 18.00 uur. Volgens een woordvoerder van Betaalvereniging…

Lees meer

Ook Universiteit Tilburg dreigt bezet te worden

Donderdagavond hing een gespannen sfeer op en rondom het universiteitsterrein van de Universiteit Tilburg. Een groep demonstranten was van plan om de universiteit te bezetten….

Lees meer

Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer