main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 28 maart 2022 — 12:28

EU-ministers van Binnenlandse Zaken spreken in Brussel over Oekraïense vluchtelingencrisis

Europese ministers van Binnenlandse Zaken bespreken vandaag in Brussel de gevolgen van de Oekraïense vluchtelingencrisis voor de lidstaten van de Europese Unie. In Nederland is een aanwas van honderdduizenden vluchtelingen uit Oekraïne niet ondenkbaar. Dat valt nog relatief mee, in vergelijking tot Polen, dat circa een miljoen Oekraïense vluchtelingen huisvest, benadrukt Esther de Lange, CDA-Europarlementariër in Goedemorgen Nederland.

Om alle vluchtelingen te huisvesten wordt in Nederland gesproken over het opzetten van grootschalige vluchtelingendorpen. Sander Schaap van Vluchtelingenwerk Nederland is daar echter geen voorstander van: ”Als je mensen apart zet, worden ze ook geen onderdeel van onze samenleving. We weten niet hoeveel Oekraïners er komen, en hoe lang ze blijven. Dus je moet dat op een bepaalde manier regelen, dat zij zich welkom voelen, en – wanneer ze eraan toe zijn – een bijdrage kunnen leveren aan de samenleving.”

De Lange betwijfelt of dat haalbaar is. In een ideale wereld kun je dat realiseren, zegt ze. Maar met de verwachte aantallen wordt dat volgens haar lastiger. Ondertussen heeft de Europese Unie er wel voor gezorgd dat Oekraïners een speciaal regime hebben, waardoor niet iedereen apart een verblijfsaanvraag hoeft te doen. Bovendien kunnen Oekraïners vanaf 1 april in Europese lidstaten ook zonder werkvergunning aan het werk.

Eenheid in het Westen

Maar Peter Wijninga, defensiedeskundige HCSS, vraagt zich af of veel vluchtelingen aan het werk zullen kunnen in Europa. Hij doelt vooral op werk in de technische sector. ”Want er zitten veel moeders en kinderen bij, doordat de volwassen mannen achter moeten blijven in Oekraïne om in het leger te dienen. Door die scheiding van gezinnen, denk ik dat veel mensen ook weer terug zullen gaan, als er tenminste een Oekraïne overblijft waar ze naartoe terug kunnen gaan.” Desondanks wortelen kinderen vaak snel, zegt hij, waardoor de verleiding voor Oekraïners weer groter wordt om hier te blijven.

Vorige week was er ook een EU-top. De Lange viel op dat de Amerikaanse president Joe Biden Europa daar niet tot méér sancties tegen Rusland opriep. Ook werd volgens haar de eenheid binnen het Westen goed zichtbaar werd. ”Als de druk van de ketel gaat, zie je helaas altijd dat landen minder hecht worden, maar daar zijn we nog niet, want de situatie blijft ernstig.”

LEES OOK: Zorgen over overvolle vluchtelingenopvang: ‘Het houdt ook een keer op’

Door: Wessel Wierda

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Haagse Lobby Podcast

De Nederlandse bevolking groeide in 2021 met 115 257 inwoners. Immigratie speelt daar ook een grote rol in en de verwachting is dat dit de komende decennia alleen maar zal toenemen. Dit brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen wij ervoor om dit in goede banen te leiden? Hoe zien de uitdagingen er precies uit?

Martijn de Greve bespreekt het in WNL Haagse Lobby Podcast met:

  • Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk
  • Immigratiedeskundige Jan van de Beek
  • Arbeidseconoom Pieter Gautier
Maandag tussen 20.30 en 21.30
Detailhandel ziet omzet groeien door prijsstijging, maar volume neemt af

De detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft…

Lees meer

Nederland groeit uit zijn voegen, hoe houden we het land met straks 20 miljoen mensen leefbaar?

Volgens cijfers van het CBS en verschillende bevolkingsonderzoeken groeit de Nederlandse bevolking gestaag door. Nu telt Nederland zo’n 17,7 miljoen inwoners en modellen geven aan…

Lees meer

Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder…

Lees meer

Oppas die ontucht pleegde: wat ik deed was fout, ik ben de dader

De 53-jarige vrouw die in de regio Eindhoven als oppas werkte en ontucht pleegde met zeker zeven kinderen, heeft maandag in een verklaring bij de…

Lees meer

Rijkswaterstaat: verwijderde vlaggen soms weer teruggehangen

Rijkswaterstaat worstelt met weggehaalde omgekeerde vlaggen die vervolgens opnieuw worden opgehangen. Hoeveel vlaggen Rijkswaterstaat heeft weggehaald en hoeveel er teruggehangen zijn, kon een woordvoerster niet…

Lees meer

ProRail en wegvervoerders verwachten meer drukte door laag water

ProRail maakt zich op voor een grotere vraag naar goederenvervoer per spoor door de lage waterstanden in belangrijke rivieren voor de binnenvaart. Brancheverenigingen van vervoersbedrijven…

Lees meer

Zorgminister Kuipers hoopt coronapil snel beschikbaar te hebben

Zorgminister Ernst Kuipers hoopt de ‘coronapil’ Paxlovid van farmaceut Pfizer op korte termijn beschikbaar te hebben. De onderhandelingen tussen het ministerie van Volksgezondheid (VWS) en…

Lees meer

Tekorten dreigen maar grondwatergebruik in Nederland blijft stijgen

Ondanks waarschuwingen van overheden en waterbedrijven om water te sparen, pompt Nederland nog ieder jaar meer water op. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag. In…

Lees meer

Code geel in zuiden en noordoosten vanwege onweer

Het KNMI waarschuwt voor onweersbuien die maandagmiddag in het zuiden en noordoosten van het land kunnen voorkomen. In Noord-Brabant, Limburg en Zeeland geldt van 12.00…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in