Defensieminister Ollongren bekijkt mogelijkheid ‘soort dienstplicht’
Defensieminister Kajsa Ollongren wil onderzoeken hoe het aantrekkelijker kan worden voor jonge mensen om een aantal jaar aan de slag te gaan bij Defensie. Dat zei de bewindsvrouw donderdagavond in Op1. Ze is geen uitgesproken voorstander van het activeren van de actieve dienstplicht, maar wil op zoek naar andere manieren om jongeren te enthousiasmeren.
Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat er meer geïnvesteerd moet worden in de krijgsmacht nu de Russische dreiging met de inval in Oekraïne is toegenomen. Ook het werven van extra defensiepersoneel is daar onderdeel van. Volgens Ollongren is het "interessant om te kijken wat andere landen hebben gedaan via een soort dienstplicht om meer mensen aan te kunnen trekken".
Tekst gaat verder onder de tweet.
Moet de #dienstplicht terugkomen? Minister van Defensie @KajsaOllongren: “Ik wil graag nog een stap zetten. Dat betekent dat je mensen wil hebben. We kijken naar hoe het voor jonge mensen aantrekkelijk is om een paar jaar bij Defensie te leren en te werken.” #Op1 pic.twitter.com/38CXAeZpXR
— Café Kockelmann (@CafeKockelmann) March 24, 2022
Volgens Ollongren betekent dat niet het activeren van de dienstplicht. "We willen kijken hoe je het aantrekkelijker maakt voor jonge mensen om een paar jaar bij Defensie te leren en te werken", aldus de minister. Jongeren krijgen op hun achttiende verjaardag een uitnodiging om in dienst te gaan, maar van een plicht is al jaren geen sprake meer.
Aantrekkingskracht
Als het aan JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans ligt blijft dat zo. Hij denkt daarnaast dat er mogelijk geen campagne nodig is om meer personeel te werven. "Ik heb de indruk dat heel veel meer mensen nu bij het leger willen komen. Dat was geloof ik al voor de oorlog, maar er is nu een soort aantrekkingskracht voor jongeren", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Eerdmans is wel voor verhoging van het defensiebudget. "Wij geloven in een sterk leger, maar dan wel professioneel en langdurig opgeleid. Ik denk dat we daar ons geld moeten inzetten." Ook is hij voor de verhoging van de salarissen. "Ik heb de indruk dat er nog steeds onderbetaling heerst in die contreien." Zo krijgt een beginnend soldaat een lager uurloon dan een medewerker van McDonalds.
Wel moet het volgens Eerdmans mogelijk zijn om "iedereen te mobiliseren" als dat nodig is.
LEES OOK: In Nederland wordt voorlopig nog geen beroep gedaan op de dienstplicht