Burgemeester Westerwolde maant tot actie: ‘Situatie in Ter Apel inhumaan’
Burgemeester van Westerwolde Jaap Velema wil dat gemeenten per direct kunnen worden verplicht om asielzoekers te huisvesten. Mede door de komst van Oekraïense vluchtelingen stokt de asielopvang in Nederland, waarschuwt hij. In het asielzoekerscentrum in Ter Apel, dat onder zijn gezag valt, verblijven nu tot drie keer meer mensen dan waarop de opvang is ingericht.
Oekraïense vluchtelingen hoeven de asielprocedure niet te doorlopen en worden vaak meteen ondergebracht in tijdelijke huisvesting. Ze komen terecht op locaties waar in eerste instantie statushouders naartoe zouden gaan. Asielzoekers met een verblijfsstatus uit andere landen blijven daardoor langer in de opvangcentra steken.
"Ik heb gisternacht gesproken met een Syrisch gezin, dat nu voor de zevende nacht op rij in een paviljoen verblijft. Daar mogen normaal gesproken 275 mensen verblijven, maar zitten we nu op een aantal van 700", zegt Velema in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Dat gezin uit Syrië wacht. Een vader en moeder met kinderen van één en drie jaar oud."
'Inhumaan'
Volgens Velema leven de vluchtelingen in Ter Apel nu vaak veel te dicht op elkaar, met alle gevolgen van dien. "We zitten nog in coronatijd en je hebt kans op andere infectieziektes. Dat is nu een reëel risico in de paviljoens."
Wel is het opvangcentrum in Ter Apel beter voorbereid dan tijdens de piek in oktober, toen mensen op de grond en op stoelen sliepen. "Er zijn nu stapelbedden geplaatst. Maar er staan gewoon te veel stapelbedden, heel op elkaar. Het is er warm, het ruikt en er ontstaan irritaties." De burgervader noemt de situatie "eigenlijk inhumaan".
Oplossing
Hij wil dat er "vandaag direct" een oplossing komt om de paviljoens grotendeels leeg te halen, "zodat iedereen op een normale manier kan verblijven". Er moet "de mogelijkheid zijn voor de voorzitters van de veiligheidsregio's om per direct plaatsen aan te wijzen voor de opvang van reguliere asielzoekers", zegt Velema.
Hij beklemtoont dat er geen onderscheid kan worden gemaakt door vluchtelingen uit Oekraïne en asielzoekers uit andere landen. "Het merendeel van de asielzoekers zijn oorlogsvluchtelingen. Dat Syrische gezin heeft dezelfde Russische straaljagers hun steden kapot zien maken. Dat is het pijnlijke wat we nu moeten constateren."
LEES OOK: Noodtoestand in vluchtelingenopvang, druk opgevoerd door komst Oekraïners