main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 22 maart 2022 — 14:42

Kan Nederland minder afhankelijk worden van Russisch gas? ‘Sneller eigen energietransitie op gang brengen’

Nederland moet ervoor zorgen minder afhankelijk te worden van Russisch gas. Daar wordt in Den Haag vandaag over gepraat. Een onderwerp dat op tafel ligt gaat over het bedenken van een scenario voor het geval er geen Russisch gas beschikbaar is voor aankomende winter. Ook wordt er gesproken of het mogelijk is om in een aantal jaar tijd minder afhankelijk te worden van niet-Europese landen wat betreft de energieopwekking.

Dat zijn de gesprekken voor een korte -en langetermijnoplossing waar men zich in Den Haag over moet buigen, vertelt Tweede Kamerlid namens de VVD Silvio Erkens bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Lange termijn

Het is geen onmogelijke opgave om Nederland minder afhankelijk te maken van niet-Europese landen en meer nadruk te leggen op eigen energiewinning. Daar zijn al plannen voor gemaakt, zegt Erkens. “Dan gaat het om waterstofproductie, nieuwe kerncentrales, groengrasproductie en aardwarmte.”

Dat zijn de technieken die Nederland nodig heeft om de energietransitie op gang te brengen. “Wij moeten nu kijken of dat een stuk sneller kan dan gepland. Zodat wij er over een aantal jaar al profijt van kunnen hebben.” Sommige technieken kunnen binnen enkele jaren ingezet worden, maar een groot deel ook niet. “Pas eind jaren twintig” kan dat wel, schat Erkens in.

“Maar we kunnen ook op onze eigen Noordzee meer gas produceren”, zegt het Kamerlid. Dat kan binnen een paar jaar al resultaat opleveren. Op die manier is de overgangsperiode, de tijd dat Nederland van het Russische gas afgaat en in haar eigen energieopwekking kan voorzien, op een betere manier te overbruggen. “In de loop van de jaren komen dan de meer duurzame technieken beschikbaar. Dan zijn wij echt onafhankelijk.”

Korte termijn

De grootste uitdaging op korte termijn ligt bij de aankomende winter. De vraag is wat Nederland tot die tijd kan doen. “Het belangrijkste is het vinden van alternatieve gasleveranties”, zegt Erkens. De VVD’er noemt een aantal voorbeelden: “Qatar met vloeibaar gas, de Verenigde Staten, Noorwegen.” Het plan is om tijdens de zomer het gas in te kopen, om die vervolgens op te slaan in de grote gasvoorraden die Nederland heeft. En “dan kun je het in de winter gebruiken”.

Een andere oplossing die op korte termijn gerealiseerd kan worden is het beter isoleren van huizen. “Daar moeten wij ook meer tempo in maken”, vertelt Erkens, die tegelijkertijd weet dat het een onmogelijk taak is om alle woningen in Nederland binnen een halfjaar naar energielabel A te brengen. “Dat kan gewoon niet, maar het moet wel sneller. Dat zorgt ook voor een lagere energierekening.”

De industrie mag niet over het hoofd gezien worden volgens de politicus. “Kijken of daar grote energiebesparingsmaatregelen mogelijk zijn, die wij met de grote gebruikers van gas kunnen nemen.”

Ondernemers

Ook voor ondernemers is de nood hoog en moet er snel een oplossing komen voor de stijgende energieprijzen. In sommige sectoren kan men qua energielevering bijvoorbeeld overstappen van aardgas naar aardwarmte. “Maar dat zijn projecten die jarenlang duren voordat zij echt van de grond komen”, zijn de woorden van Erkens.

Schone taak voor de overheid om daar iets aan te doen. “Vooral in de transitieperiode kun je als overheid goed helpen. Om ervoor te zorgen dat veel gezonde ondernemingen niet omkiepen de komende jaren moeten we aan de slag met de verduurzaming, zodat de afhankelijkheid wat afneemt.”

Ondernemers financieel compenseren in hun kosten is volgens Erkens niet direct de oplossing en ook niet overal mogelijk. Maar de “verduurzaming versnellen” is wel een mogelijkheid waar de overheid naar kan kijken. “Als een ondernemer binnen een, twee jaar zo’n stap kan zetten en drie jaar op de overheid moeten wachten is dat natuurlijk gekkenwerk”, besluit hij.

LEES OOK: Financiële problemen dreigen voor veel werknemers door hoge reiskosten

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Stand van Nederland: Generatie Next

Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.

Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Het Misdaadbureau: Astrid Holleeder leeft al tien jaar in doodsangst: ‘Haar verhaal is slechte reclame voor getuigen’

Het verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…

Lees meer

25.000 tot 50.000 mensen geraakt door uitkeringsfouten UWV

Tussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…

Lees meer

Gemeenten houden vast aan plannen voor emissievrije zones

De veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…

Lees meer

Topman Shell blij met uitspraak gerechtshof in CO2-zaak: ‘Belangrijk voor Nederlandse bedrijfsleven’

Topman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….

Lees meer

Zorgen om ‘innerlijke reis’ met macrodosing: ‘Er is niemand die de kwaliteit handhaaft’

Naast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…

Lees meer

Amsterdam begint met proef om werk te vinden voor asielzoekers

Amsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…

Lees meer

Klever: EU bereidt tegenmaatregelen importheffingen VS voor

De EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…

Lees meer

Subsidiepot voor aanschaf nieuwe elektrische auto is leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…

Lees meer

RvT-voorzitter Joustra (NPO) staat achter VVD-plannen: ‘Elke stresstest gaat niet goed’

De VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…

Lees meer