main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 21 maart 2022 — 14:21

EU in gesprek over humanitaire corridors in Rusland: ‘Het is meer een deportatie’

Het is heel moeilijk om voedsel, water en medicijnen op de juiste plek te krijgen in Oekraïne. Met alle gevolgen van dien. Het is goed mogelijk dat er een hongersnood uitbreekt in het land dat in een oorlog verwikkeld is met Rusland. De Europese Unie bespreekt vandaag mogelijke oplossingen.

Het grote probleem is de toegang, vertelt hoogleraar humanitaire hulp en wederopbouw Thea Hilhorst bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Neem Marioepol. Daar kunnen al wekenlang militaire konvooien niet naar binnen.” En het eten binnen de stad is op, net zoals de medicijnen. “Er is gewoon niets meer.”

Veilige corridors

In sommige Oekraïense steden zijn er geen veilige corridors voor de burgers. Veel vluchtrouters eindigen namelijk in Rusland of Belarus. Daarom kiezen veel Oekraïners ervoor om in hun stad te blijven. “Het zou het woord corridor niet eens mogen verdienen. Het is meer een deportatie of een gedwongen evacuatie”, zegt Hilhorst.

“Het hangt enorm van Rusland af” of er betere en veiligere humanitaire corridors komen. “Daar moet je samen over onderhandelen. Het liefst doe je dat samenspraak met de bevolking. Tot nu toe hebben wij dat niet gezien. Rusland houdt de touwtjes in handen of houden zich er niet aan.”

Onderhandelingen

In onderhandelingen hierover lijkt Russische president Vladimir Poetin machtig te staan. De kans dat hij zich hierin volledig overgeeft lijkt klein. “Een akkoordje sluiten over een paar corridors voor een aantal uren, is een soort weggevertje dat hij zich makkelijk kan permitteren”, aldus voormalig minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal.

Zo’n ‘weggevertje’ moet je volgens Hilhorst hoe dan ook met beide handen aangrijpen. “Als het iets oplevert, moet je het toch doen”, zegt zij. “Op het moment dat je over de humanitaire kwesties kunt praten, dan is dat ook vaak een voorbode om door te praten.”

LEES OOK: ‘Als EU naar daadkracht werkt moet Nederland veel meer vluchtelingen opvangen’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Van online naar offline

Zodra we wakker worden, zijn we al online. Tegelijkertijd zijn er steeds meer initiatieven om offline te zijn, waardoor we ons afvragen wat voor invloed de smartphone heeft op onze productiviteit.

Presentator Tanja Kok gaat op onderzoek uit.

Vrijdag 23.10 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Schoof verdedigt schrappen laag btw-tarief: geen goed middel

Premier Dick Schoof blijft het afschaffen van het lage btw-tarief voor sportscholen, hotelovernachtingen en culturele uitstapjes verdedigen. Het is een van de voorgestelde maatregelen die…

Lees meer

Dodental ontploffende walkietalkies in Libanon stijgt verder

Het dodental door de ontploffing van talloze portofoons, woensdag in Libanon, is gestegen tot zeker 25. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Firass Abiad bekendgemaakt….

Lees meer

Schoof wil niet weer Israëlische vlag hijsen jaar na Hamas-aanval

Het kabinet gaat niet oproepen om een jaar na de bloedige aanval van Hamas op Israël de Israëlische vlag te hijsen op overheidsgebouwen. Premier Dick…

Lees meer

Pieter Grinwis (CU) hekelt kabinet-Schoof dat asielnoodwet wil: ‘Geen veelbelovende start’

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen discussieert de Tweede Kamer over de noodwetgeving, wat het kabinet als middel wil inzetten om de asielinstroom te beteugelen. ChristenUnie-Kamerlid…

Lees meer