main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 21 maart 2022 — 10:08

Buitenlandministers ondertekenen vandaag Strategisch Kompas: is een Europees leger in de maak?

De ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie van de Europese Unie tekenen vandaag het Strategisch Kompas. Daarin wordt bepaald hoe Europese landen gaan samenwerken op het gebied van defensie. De vraag rijst of dit de opmaak is naar een Europees leger, omdat de samenwerking zal toenemen. Zo wordt er een gezamenlijke flitsmacht op de been gezet.

Het Strategisch Kompas, dat vandaag ondertekend zal worden in Brussel, bepaalt hoe het Europese veiligheid- en defensiebeleid voor een periode van 5 tot 10 jaar eruit komt te zien. Zelfredzaamheid van de Europese Unie heeft daarin een van de hoogste prioriteit. Minder afhankelijk worden van de Verenigde Staten dus.

Europees leger en flitsmacht

De samenwerking tussen Europese landen zal dus flink toenemen. Dat blijkt ook uit het opzetten van een flitsmacht. Deze bestaat uit 5000 Europese militairen, die dan snel ingezet kunnen worden als er ergens op het continent een conflict ontstaat. Deze soldaten kunnen indien nodig ook noodhulp verlenen en helpen bij evacuaties.

Lotje Boswinkel, strategisch analist van het Haagse Centrum voor Strategische studies (HCSS) vertelt aan De Telegraaf dat zij verbaasd is over het feit dat in Europa gesproken wordt over een Europees leger en het opzetten van een flitsmacht. “Het probleem is dat lidstaten de afgelopen twintig, dertig jaar amper hebben geïnvesteerd in defensie. Daardoor ontbreekt het nu aan capaciteit en een gemeenschappelijke dreigingsanalyse. De basis is simpelweg niet op orde.”

Volgens Boswinkel heeft Europa nog “minstens tien jaar nodig” om niet meer afhankelijk te zijn van de Verenigde Staten.

Standpunt Nederland

In een het ontwikkelen van een Europees leger, neemt Nederland een ietwat terughoudend standpunt in, blijkt wel uit de woorden van defensieminister Kajsa Ollongren. “We hebben geen NAVO-leger en ook geen Europees leger”, zegt ze tegen de krant. “Maar we gaan wel vaker samen optreden, vechten en bijvoorbeeld materieel inkopen.”

Om dat te realiseren moet er wel eerst geïnvesteerd worden in de eigen krijgsmacht. Dat is ook “ontzettend belangrijk”, vertelde Ollongren gisteren bij WNL Op Zondag. “We hebben bij de start van dit kabinet ook al extra geld beschikbaar gesteld voor arbeidsvoorwaarden en de gesprekken daarover lopen nu. Naast de goede spullen en het aanvullen van de reserves, zijn de salarissen namelijk de hoogste prioriteit.”

‘Het nu waarmaken’

Dick Berlijn, oud-commandant Der Strijdkrachten vertelt bij Goedemorgen Nederland dat de investeringen hard nodig zijn. “Defensie heeft de afgelopen jaren vaak gezegd dat het op een aantal punten heel mager wordt. Er moet wat veranderen. De gereedheid moet omhoog en wij hebben veel achterstallig onderhoud. Er moeten belangrijke beslissingen genomen worden.”

Ook de aanbestedingsregels moeten onder de loep genomen worden volgens Berlijn. “Die zijn vaak goed en solide, maar soms zorgen zij voor heel veel vertraging.”

Berlijn is overigens wel blij met de woorden van Ollongren. “Nu gaat het erom om het waar te maken. Dan is er altijd het gevaar dat sommige van die besluiten gaan verzanden. We moeten waarmaken wat Nederland belooft aan de NAVO en moeten laten zien dat wij de gereedheid verhogen.”

LEES OOK: Defensieminister Ollongren: Extra geld naar salaris militairen

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zorgden paragnosten ooit voor een doorbraak in een onopgeloste zaak?

Bij een raadselachtige moord of vermissing duiken ze vroeg of laat op: paragnosten die zeggen dat ze informatie hebben doorgekregen waarmee ze de zaak kunnen oplossen. Heeft een tip van een paragnost ooit iets opgeleverd? Of leidt het vooral tot valse hoop bij wanhopige families? En hoe gaan politie en andere organisaties ermee om?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met criminoloog Jasper van der Kemp van VU Amsterdam en Hennie van Selst van Stichting Signi Zoekhonden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel sprak met paragnosten en families die zoeken naar antwoorden.

Vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Nieuwe claimzaak tegen ABN AMRO om te hoge rentes voor mkb’ers

Stichting Massaschade & Consument wil ABN AMRO voor de rechter slepen. De bank heeft volgens de stichting over een periode van vijftien jaar miljarden euro’s…

Lees meer

Kabinet gaat geen verbod op verbranding koran instellen

Het kabinet gaat geen verbod instellen op het verbranden van de koran bij demonstraties of acties. Het ziet daar geen aanleiding toe, schrijven demissionair ministers…

Lees meer

Pro-Palestijnse organisaties: geen plannen voor demonstraties op 4 mei

Tijdens de Dodenherdenking op 4 mei zijn de pro-Palestijnse actiegroepen XR Justice Now, Stichting Plant een Olijfboom en het Nederlands Palestina Komitee niet van plan…

Lees meer

Economie eurozone in recessie na krimp in slotkwartaal 2023

De economie van de eurozone is in de laatste drie maanden van vorig jaar toch in een recessie terechtgekomen. In het vierde kwartaal van 2023…

Lees meer

D66-leider Jetten wacht formatieoverleg af, ziet wel kans GL-PvdA en VVD

D66-leider Rob Jetten wacht af waar de formerende partijen mee komen, maar mocht het toch stuklopen tussen de PVV, VVD, NSC en BBB dan denkt…

Lees meer

Transavia-topman ontkracht schrappen 20.000 stoelen voor de zomer: ‘Een slot is geen vlucht’

Het nieuws over Transavia dat 20.000 stoelen zijn geschrapt aankomende zomer, wordt ontkracht door topman Marcel de Nooijer. “Daar is helemaal geen sprake van. Ze…

Lees meer

Kabinet laat onderzoek doen naar grenzen demonstratierecht

Het kabinet laat onafhankelijk onderzoek doen naar het demonstratierecht, heeft het vrijdag besloten. Directe aanleiding is het groeiend aantal demonstraties, waarbij actievoerders vaak bewust de…

Lees meer

Hoe overleef je als kunstenaar in de harde kunstwereld? ‘Maak gebruik van social media’

Kunst is een booming business, maar hoe breng je als jonge kunstenaar je werk aan de man? De één zweert bij social media, waar de…

Lees meer