Buitenlandministers ondertekenen vandaag Strategisch Kompas: is een Europees leger in de maak?
De ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie van de Europese Unie tekenen vandaag het Strategisch Kompas. Daarin wordt bepaald hoe Europese landen gaan samenwerken op het gebied van defensie. De vraag rijst of dit de opmaak is naar een Europees leger, omdat de samenwerking zal toenemen. Zo wordt er een gezamenlijke flitsmacht op de been gezet.
Het Strategisch Kompas, dat vandaag ondertekend zal worden in Brussel, bepaalt hoe het Europese veiligheid- en defensiebeleid voor een periode van 5 tot 10 jaar eruit komt te zien. Zelfredzaamheid van de Europese Unie heeft daarin een van de hoogste prioriteit. Minder afhankelijk worden van de Verenigde Staten dus.
Europees leger en flitsmacht
De samenwerking tussen Europese landen zal dus flink toenemen. Dat blijkt ook uit het opzetten van een flitsmacht. Deze bestaat uit 5000 Europese militairen, die dan snel ingezet kunnen worden als er ergens op het continent een conflict ontstaat. Deze soldaten kunnen indien nodig ook noodhulp verlenen en helpen bij evacuaties.
Lotje Boswinkel, strategisch analist van het Haagse Centrum voor Strategische studies (HCSS) vertelt aan De Telegraaf dat zij verbaasd is over het feit dat in Europa gesproken wordt over een Europees leger en het opzetten van een flitsmacht. "Het probleem is dat lidstaten de afgelopen twintig, dertig jaar amper hebben geïnvesteerd in defensie. Daardoor ontbreekt het nu aan capaciteit en een gemeenschappelijke dreigingsanalyse. De basis is simpelweg niet op orde."
Volgens Boswinkel heeft Europa nog "minstens tien jaar nodig" om niet meer afhankelijk te zijn van de Verenigde Staten.
Standpunt Nederland
In een het ontwikkelen van een Europees leger, neemt Nederland een ietwat terughoudend standpunt in, blijkt wel uit de woorden van defensieminister Kajsa Ollongren. "We hebben geen NAVO-leger en ook geen Europees leger", zegt ze tegen de krant. "Maar we gaan wel vaker samen optreden, vechten en bijvoorbeeld materieel inkopen."
Om dat te realiseren moet er wel eerst geïnvesteerd worden in de eigen krijgsmacht. Dat is ook "ontzettend belangrijk", vertelde Ollongren gisteren bij WNL Op Zondag. "We hebben bij de start van dit kabinet ook al extra geld beschikbaar gesteld voor arbeidsvoorwaarden en de gesprekken daarover lopen nu. Naast de goede spullen en het aanvullen van de reserves, zijn de salarissen namelijk de hoogste prioriteit."
'Het nu waarmaken'
Dick Berlijn, oud-commandant Der Strijdkrachten vertelt bij Goedemorgen Nederland dat de investeringen hard nodig zijn. "Defensie heeft de afgelopen jaren vaak gezegd dat het op een aantal punten heel mager wordt. Er moet wat veranderen. De gereedheid moet omhoog en wij hebben veel achterstallig onderhoud. Er moeten belangrijke beslissingen genomen worden."
Ook de aanbestedingsregels moeten onder de loep genomen worden volgens Berlijn. "Die zijn vaak goed en solide, maar soms zorgen zij voor heel veel vertraging."
Berlijn is overigens wel blij met de woorden van Ollongren. "Nu gaat het erom om het waar te maken. Dan is er altijd het gevaar dat sommige van die besluiten gaan verzanden. We moeten waarmaken wat Nederland belooft aan de NAVO en moeten laten zien dat wij de gereedheid verhogen."
LEES OOK: Defensieminister Ollongren: Extra geld naar salaris militairen