Tegenvaller voor SP en PVV bij gemeenteraadsverkiezingen: partijleiders verliezen stemmen in eigen stad
De SP en PVV hebben bij de gemeenteraadsverkiezingen toch wel met een tegenvaller te maken gekregen. Zowel PVV-leider Geert Wilders als SP-leider Lilian Marijnissen hebben stemmen verloren in hun geboortestad.
Bij de verkiezingen moest Wilders het in Venlo doen met 6,4 procent van de stemmen, tegenover 10 procent vier jaar geleden. SP-leider Lilian Marijnissen haalde in haar geboortestad Oss net geen 20 procent van de stemmen, terwijl bij de vorige verkiezingen nog 27 procent op de SP stemde.
Deze tegenvaller heeft geen directe gevolgen voor de positie van Marijnissen binnen haar partij. Dat zegt politiek commentator van De Telegraaf Wouter de Winther, te gast bij Goedemorgen Nederland. "Ik zou zo snel geen alternatief weten op dit moment, maar de SP is natuurlijk wel een verhaal apart. Bij andere partijen zou die vraag zo langzamerhand wel op tafel worden gelegd."
'Bergafwaarts'
De Winther haalt Nieuwsuur van gisteren nog aan, waarin aan Marijnissen werd gevraagd of de SP nog wel weet hoe het is om te winnen. "Dat kon ik mij ook niet meer herinneren", gaat De Winther verder. "Dat wij nog weten hoe het was dat de SP nog aan het winnen was, met ooit 25 zetels in de Tweede Kamer."
Erna is het alleen maar "bergafwaarts" gegaan volgens de politiek commentator. "Marijnissen, die toch de hoop was - omdat ze tot de Marijnissen-dynastie behoorde - om de partij naar grotere hoogte te brengen, dat lukt gewoon niet." En dat is dus ook terug te zien op lokaal niveau vertelt De Winther.
'Teleurstelling bij kiezers'
Volgens de journalist heeft deze ontwikkeling veelal te maken met de grote concurrentie waar de SP en Marijnissen mee te maken krijgen. "SP heeft de traditie een protestpartij te zijn, maar er wordt nogal wat geprotesteerd tegenwoordig door een heleboel andere partijen."
Daarnaast is het verhaal van de SP "vaak hetzelfde". De Winther: "Wat uiteindelijk mensen dus ook niet overtuigt", zegt hij. "Ze hebben het imago van 'wij zijn tegen'. En dat kan kiezers soms teleurstellen." Kiezers denken volgens De Winther dan 'laat maar zien hoe het volgens jou moet gaan'.
"Als puntje bij paaltje komt, zie je dat zij landelijk niet willen mee regeren. Op lokale plekken hebben zij het wel geprobeerd, maar het is niet altijd een onverdeeld succes gebleken."
LEES OOK: CDA en VVD blijven grootste landelijke partijen, maar lijden wel verlies