Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

15-jarige Anais Swirc ‘ontiegelijk trots’ op uitslag gemeenteraadsverkiezingen

De 15-jarige Anais Swirc stelde zich kiesbaar tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Dat deed zij voor de lokale partij Echt Voor Barendrecht. De uitslag was positief voor haar partij, maar Swirc moet nog even wachten voordat zij ook mag plaatsnemen in de gemeenteraad. Dit komt uiteraard door haar jonge leeftijd.

Swirc was verheugd toen zij in de ochtend de uitslag las. "We hebben 20 van de 29 zetels behaald in Barendrecht en daar zijn wij ontiegelijk trots op", zegt zij in een vlog die zij heeft opgenomen voor Goedemorgen Nederland. Voorlopig kan Swirc, omdat zij pas 15 jaar is, dus de raad nog niet in en zal iemand haar plek overnemen. "Maar ik hoop dat als ik 18 ben de gemeenteraad in te gaan. Nu ga ik vooral meedenken en meepraten."

Taak voor politieke partijen

Er zijn niet heel veel jonge mensen die zich zo inzetten voor de politiek als Swirc dat doet. Om dit wel te stimuleren, is een taak voor politieke partijen volgens campagnestrateeg Henri Kruithof. "Omdat zij zich veel te weinig op jongeren richten. Ook in de eigen achterban wordt daar veel en veel te weinig aan gedaan. Dat geldt voor alle politieke partijen."

De vraag is dan hoe politieke partijen dit kunnen bewerkstelligen. "Bewust gaan zoeken naar jongeren binnen je achterban en hen erbij betrekken", is een tip van Kruifhof, die denkt dat in elke partij wel een type Swirc te vinden is, zolang partijen er maar hun best voor doen. "Het is hetzelfde als altijd gezegd werd dat men geen vrouwen kon vinden voor de politiek."

Door jeugd erbij te betrekken kan het "politieke enthousiasme" doorgegeven worden aan de nieuwe generaties, legt Kruithof uit. En dat is ook nodig, want "je ziet bij veel partijen een enorme vergrijzing".

'Onderwijs heeft wel een rol'

Mariëlle Weijermans denkt dat onderwijs wel degelijk een grote rol kan spelen in het betrekken van jongeren bij de politiek. "Wat een groot gemis is, is begrijpen hoe de politiek werkt. Als je dat niet weet, denk je al snel dat je er niks in kunt bereiken", zegt Weijermans, die zelf docente politiek is aan de UvA en bij veel van haar studenten merkt dat er behoorlijk wat basiskennis ontbreekt "over wat nou democratie is en hoe het exact werkt". "Het is niet van het niveau wat je zou hopen."

Scholen kunnen dus meer doen, door bijvoorbeeld "onderwijs te bieden, waarbij meer zicht komt op wat politiek is, hoe het werkt en dat het iets kan zijn waarvoor je je wilt inzetten", aldus Weijermans.

LEES OOK: 15-jarige Anaïs Swirc is verkiesbaar: ‘Ik wil wat betekenen voor de mens’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau