Kilts, doedelzakken en blote billen: dit zijn opvallende campagnevideo’s van deze gemeenteraadsverkiezingen
In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen werd er uiteraard campagne gevoerd. Sommige partijen deden dat onder andere door middel van video's. Campagnestrateeg Mark Thiessen heeft voor Goedemorgen Nederland twee van de opvallendste uitgekozen. Zo gaat één partij zelfs (letterlijk) met de billen bloot.
Zo vindt hij de video van BIJ1 "best wel sterk". Partijleider Sylvana Simons spreekt een goede tekst uit, waar ook echt over is nagedacht, stelt hij. "Ik geen fan van hoe BIJ1 politiek bedrijft, maar wat zij (Sylvana Simons, red.) hier heel goed doet, is eigenlijk de vraag neerleggen: waar gaan deze verkiezingen over? En de partij die dat goed doet krijgt ook echt veel stemmen", zegt Thiessen.
"Zij framed de vraag van de verkiezingen en zegt: het gaat hierover. Het gaat niet over wie tegen wie, en verdeeldheid, het gaat over de macht versus ons."
Een campagnevideo van een heel ander kaliber is die van de partij Wijchen Lokaal, uit, uiteraard de Gelderse gemeente Wijchen. "Eigenlijk moet je hier niet teveel woorden aan vuil maken. Alle campagneregels worden geschonden, maar ik ben trots op ze", zegt Thiessen erover. "Het gaat om een filmpje van vijf minuten, mensen staan in kilts. En op het einde zie je ook wat er onder de kilts zit."
"In het filmpje stellen een stuk of tien kandidaten zich voor, en dat doen ze ook als de kandidaat voor een specifieke buurt in Wijchen", daar is Thiessen over te spreken. "In de gemeente maken ze het dus nog lokaler door te zeggen: ik kom uit jouw buurt, stem op mij."
'Lokaal gaat het veel meer om gesprek'
Het campagnevoeren voor de gemeenteraadsverkiezingen gebeurt op een heel andere manier dan voor de landelijke verkiezingen, legt Thiessen uit. "Ten eerste hebben landelijke partijen veel meer geld, dus je krijgt gigantische campagnes met grote producties van films en er zijn grote debatten. Lokaal gaat het veel meer om gesprek, met elkaar in contact komen. Iets doen voor elkaar, elkaar kennen."
In de wijk waar Thiessen zelf woont, in Maastricht, hangen er ongeveer bij 30, 40 ramen posters van mevrouw Ria Makatita-Hendrix, vertelt hij. "Ik ken haar niet, maar dat vind ik prachtig, en dat is voor mij ook lokale democratie. Dat zie je niet tijdens de landelijke verkiezingen."