Windmolenkwestie verdeelt politiek in Vijfheerenlanden: ‘Het is al te laat’
Moeten er een paar grote windmolens komen of liever meerdere kleine? Het is een vraag die de gemoederen in de gemeente Vijfheerenlanden (Utrecht) flink bezighoudt in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart. De lokale fractie van GroenLinks heeft het liefst dat er zo snel mogelijk begonnen wordt met de bouw. "Het probleem met klimaatverandering is dat we al voorbij het punt zijn waarop we moesten handelen", zegt lijsttrekker Erik van Doorn maandag in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1. "Het is al te laat."
Nederlandse gemeenten moeten van Den Haag actie ondernemen om CO2-uitstoot terug te dringen en over te stappen op duurzame energie. Vijfheerenlanden maakte afspraken in de regio over het opwekken van zonne- en windenergie en was van plan om drie grote windturbines te plaatsen. Langere tijd waren er drie 'zoekgebieden' in beeld, maar na protesten van de lokale bevolking en druk van lokale partijen ging de gemeente terug naar de tekentafel.
Inmiddels ligt ook de optie op tafel om meerdere kleinere turbines te plaatsen, tot ergernis van Van Doorn. "We kunnen nu wel weer een discussie openen over wel of geen grote molens, maar de molens zullen er moeten komen willen we echt als maatschappij onze verantwoordelijkheid nemen", zegt hij tijdens een debat in WNL Haagse Lobby met lijstrekkers van verschillende lokale partijen.
Van Doorn vindt het "op z'n zachts gezegd geen logische keuze" dat de gemeente besloot om lopende procedures voor de komst van drie grote windturbines te staken en op zoek te gaan naar eventuele alternatieve locaties. "Uit onderzoek bleek dat er twee of drie locaties geschikt waren. Een aantal partijen hebben zich teruggetrokken en vinden dat alles opnieuw moet worden onderzocht. Daardoor moeten er nu studies komen naar veertien of vijftien locaties."
Hij wijst erop dat burgers al inspraak hebben gehad. "Windmolens is en blijft een moeilijk iets, want niemand zit te wachten op een windturbine of uitzicht erop. Er zal nooit een groot applaus ontstaan." Maar de komst ervan is bittere noodzaak, aldus Van Doorn.
'Kunnen zonder windmolens'
Nummer 5 op de lijst van de SGP Kees Vermaat is het niet eens met GroenLinks. Volgens hem is het eerlijke verhaal dat de komst van windmolens helemaal niet noodzakelijk is. "De bevolking wordt altijd voorgehouden dat er maar twee keuzes zijn: kleine of grote windmolens. Wij moeten onze verantwoordelijkheid in de Regionale Energiestrategie nemen en dat kunnen we zonder windmolens. Waarom vertellen we dat verhaal niet?"
Vermaat pleit voor meer zonnepanelen. "We gebruiken nu dertien procent van de daken. Als we volledig gebruiken, hebben we twee keer aan de opdracht voldaan die we moeten leveren. We moeten kijken naar alternatieven." Zo is hij ook voorstander van kernenergie.
Volgens Jaap Breur, lijsttrekker voor D66 in Vijfheerenlanden, klaren zonnepanelen niet de klus. "Als je alle daken vol zou leggen met zonnepanelen wekken we maar 35 procent op van onze energiebehoefte in de Vijfheerenlanden. Daarbij komt dat we ook weten dat een groot deel van de daken niet geschikt is, door bijvoorbeeld de dakconstructies of koelinstallaties die erop staan. 100 procent van de daken benutten gaan we sowieso niet redden", zegt Breur.
"Als we energieneutraal willen worden, zullen we meer moeten doen. Ja, daken moeten vol en zo snel mogelijk. Maar je hebt ook wind nodig." Hij is voorstander van de komst van drie grote turbines. "Dat is beter dan veel kleintjes."
Draagvlak
Voor lijsttrekker van PvdA Joop van Montfoort is draagvlak onder de bevolking "heel belangrijk", zo zegt hij. "Maar we ontkomen er niet aan om ervoor te zorgen dat we energieneutraal worden. En dat zal ergens pijn gaan doen. Daar waar het pijn doet, probeer je de pijn te verzachten of op te lossen." Zo vindt Van Montfoort dat de optie om mensen uit te kopen op tafel moet komen. "We gaan er allemaal op een of andere manier last van krijgen, om als goede rentmeester deze aarde over te dragen aan onze kinderen en kleinkinderen."
VVD'er Hanneke van der Leun vindt dat de gemeente te hard van stapel loopt. "Windmolens moeten passen bij het landschap en er moet draagvlak zijn." Ook voldoet het lokale leidingnet volgens haar nog niet. "We kunnen wel blijven doordrukken, maar we moeten er eerst klaar voor zijn", stelt ze.
Benieuwd naar de standpunten van de andere partijen? Luister de speciale aflevering van WNL Haagse Lobby in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen hier terug.
LEES OOK: Stichting de Noordzee: natuurrisico’s windmolens op zee te onduidelijk