‘Mensen in Kiev zijn bezig met de beslissing om hun spullen te pakken en de stad uit te gaan’
Het was weer een onrustige nacht in Kiev. Er werd hard gevochten aan de rand van de stad, merkte oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen op. De Russische troepen komen stapje voor stapje dichterbij een directe aanval op de Oekraïense hoofdstad. "Van meer kanten komt er nu druk op Kiev", zegt Melissen bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Melissen schrok in de vroege ochtend wakker van het luchtalarm. Hij wende zijn blik richting de lucht en zag "straaljagers cirkelen boven het noordwestelijke deel van de voorsteden van Kiev. Dat was wel opmerkelijk".
De oorlogsverslaggever hoorde de ene na de andere knal. "Dat is allemaal aan de rand van de stad, maar in een veel hoger tempo dan dat wij tot nu toe hebben meegemaakt. Er wordt daar echt zwaar gevochten."
Stad verlaten
Op satelliet beelden was te zien dat er veel de stad in werd geschoten. Melissen bevestigt dit. "Dat leidt tot onrust, dat schieten op die voorsteden." En nu het Russische leger dus steeds dichterbij komt, verandert ook het gevoel van de burgers. Want is dit dan nu de grote aanval op Kiev waar al langere tijd over gesproken wordt? "Mensen zijn hier nu bezig met de beslissing om hun spullen te pakken en de stad uit te gaan. Dat dilemma speelt nu erger en harder dan een paar dagen geleden."
Het is overigens niet gemakkelijk om Kiev te verlaten, zo vertelt Melissen. "Er komt van meer kanten druk op Kiev." Troepen die elders buiten Kiev aanwezig waren, zakken weer af naar Kiev. "Kiev wordt vanuit het westen en het oosten meer ingesloten." De weg naar het zuiden blijft nog wel open. "Dat is nog niet afgezet en geeft mensen de mogelijkheid om er met de auto uit te gaan. Ook via het treinstation is er nog een mogelijkheid om de stad te verlaten, uit angst voor veel groter geweld."
Mislukte gesprekken
Melissen vertelt dat er ondanks de eerdere mislukte gesprekken tussen Rusland en Oekraïne nog "altijd contact" is tussen de partijen. "De vraag ligt ook op tafel of het beknellen van Kiev alleen nog bedoeld is om druk op Zelenski op te voeren."
De toenemende dreiging op Kiev is dus eigenlijk een soort drukmiddel. Al is het nog altijd mogelijk dat de dreiging ook wordt omgezet in daden. "Het belangrijke van een drukmiddel is om geloofwaardig te zijn. Om effect te hebben moet je de boodschap uitstralen dat je het wilt gebruiken. Dat moet gelooft worden en dat doe je natuurlijk door het ook af en toe te gebruiken", legt defensie-expert van HCSS Peter Wijninga uit.