‘Kijk hoe het conflict zich ontwikkelt in plaats van om de haverklap nieuwe sancties’
Op verzoek van Rusland is de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties donderdag bij elkaar gekomen. Rusland beschuldigt de Verenigde Staten van 'biologische militaire activiteiten in Oekraïne'. Oekraïne bestrijdt dit ten sterkste en wijst erop dat juist Rusland degene is die dergelijke wapens achterhoudt. Op social media woedt inmiddels een hevige propagandaoorlog die wordt gevoed door misinformatie van beide fronten. Op de grond in Oekraïne gaat de oorlog nog onverminderd door. Zijn er nog middelen over die het Westen kan inzetten om het conflict te de-escaleren?
"De Russen komen steeds dichter in de buurt van de hoofdstad, maar de oorlog gaat heel lang duren als Poetin het netjes wil doen", zegt Rob de Wijk, hoogleraar internationale betrekkingen in Leiden, in Op1. De Wijk wijst op de status van de steden Odessa en Kiev: "Dit zijn echte de oude Sovjetbolwerken. Deze steden hebben een speciale status en die kan Poetin niet zomaar bombarderen."
Gevolg van sancties
Ondertussen komen de Europese regeringsleiders veelvuldig bij elkaar, donderdag nog in Versailles, om te praten over nieuwe sancties tegen Rusland. "Je moet daar erg mee oppassen. Ik vraag me zo langzamerhand af wat je nog meer kunt doen. Poetin heeft gezegd dat de sancties een oorlogsverklaring zijn, maar wij hebben helemaal geen back-up meer. Er is geen behoorlijk functionerende krijgsmacht in Europa", aldus De Wijk.
Van Wijk zou graag zien dat de situatie eerst wordt aangekeken voordat er om de haverklap nieuwe sancties worden opgelegd. "Je moet zo'n conflict de tijd geven hoe het zich ontwikkelt en pas dan kan je nieuw sancties opleggen."