Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

‘Poetin manipuleerde onze gasvoorraad’

Redactie

Analisten en toezichthouders vermoeden dat het Russische staatsbedrijf Gazprom al vorig jaar begonnen is met het terugschroeven van de aardgasvoorraden in West- Europa. Dit heeft bijgedragen aan de enorme stijging van de gasprijs die burgers en bedrijven te verwerken krijgen, terwijl ze ongewild bijdragen en de oorlogskas van president Poetin.

Rusland ontvangt nog altijd dagelijks tientallen miljoenen euro’s uit West-Europa, omdat energieleveranties vooralsnog uitgezonderd zijn van de economische boycot. Energie-analist en hoogleraar in Groningen Machiel Mulder: "Poetin heeft ons zonder meer in het pak genaaid. Met een extra opbrengst van 60 cent per kubieke meter heeft hij gemakkelijk 120 miljard euro extra inkomsten verdiend", zegt hij bij Stand van Nederland: Generatie Next.

Lege aardgasvoorraden

In Nederland zijn drie grote oude gasvelden die dienen als opslagplaatsen van aardgas. Ze zijn bedoeld om pieken in de vraag naar gas op te vangen. Eén van de grotere Nederlandse opslagplaatsen heet Bergermeer en ligt bij Alkmaar.

Het veld wordt gehuurd door het Russische energiebedrijf Gazprom. Hier is gedurende heel 2021 bijna geen nieuw gas opgeslagen. Terwijl dit veld doorgaans aan het begin van de winter voor meer dan 90 procent vol zit. En datzelfde gebeurde in Duitsland. De door de Russen geleide opslagplaatsen waren aan het begin van de winter bijna volledig leeg.

Oorlogskas

"Je kunt je afvragen: waarom heeft Gazprom die gasopslagen niet gevuld? Anderen doen dat wel. Je zou kunnen zeggen dat was vanwege strategische overwegingen om minder gas in Europa te hebben. De gestegen gasprijs levert Rusland extra zomaar 120 miljard euro extra op. Een behoorlijke oorlogskas", vertelt de hoogleraar.

Nieuwe afzetmarkten

Op vragen van toezichthouders heeft Gazprom aan het begin van de winter verklaard ongewoon veel gas in eigen land nodig te hebben en "nieuwe afzetmarkten te hebben aangeboord". Mulder vindt deze verklaringen "ongeloofwaardig". Volgens een woordvoerder van minister Rob Jetten van Klimaat en Energie was Gazprom niet verplicht de reserves aan te vullen.

Europa koopt elke dag voor 600 miljoen euro aan Russisch gas. Dat is iedere dag ruim 5 keer zoveel als de voorlopige opbrengst van de Giro555-actie voor Oekraïne.

Millennial Jill Bleiksloot is in verwarring. Europa is in oorlog. Voor het eerst in haar leven kunnen er dingen echt gaan veranderen. Door inflatie en de oorlog wordt alles duurder, van boodschappen tot gas en bouwmaterialen. Een eigen huis lijkt verder dan ooit. Gaat deze generatie te maken krijgen met minder welvaart? Dat is donderdag te zien in Stand van Nederland: Generatie, om 21.05 uur op NPO 2.

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau