Segers (CU) over opvang Oekraïnse vluchtelingen: ‘Whatever it takes’
Er is over het algemeen ontzettend veel welwillendheid om vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen. Op korte termijn worden er 50.000 opvangplekken in Nederland gerealiseerd. Maar is dat genoeg? "Ik zou zeggen: whatever it takes", zegt CU-leider Gert-Jan Segers. In het uiterste geval moeten gemeenten verplicht worden Oekraïense vluchtelingen op te vangen, stelt hij.
Er zijn inmiddels ongeveer 1,2 miljoen mensen uit Oekraïne de grens naar buurland Polen overgestoken. Hoeveel mensen er zijn doorgereisd naar andere landen is nog niet helemaal duidelijk. De opvang van de Oekraïners is "een kwestie van beschaving", zegt Segers. We hebben altijd de mond vol over de opvang in eigen regio, we zijn nu de eigen regio."
Ook Segers merkt dat er een groot draagvlak is. "Ik denk dat er nu heel veel vrijwilligheid is, dat veel mensen zeggen: wij maken plaats. Je ziet dat er allerlei onconventionele plekken worden vrijgemaakt voor de opvang van vluchtelingen", zegt hij", zo zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Mensen zien ook: dit is dichtbij huis. Dat vraagt iets van heel Europa."
'Onbeschrijfelijk'
Edin Mujagic, ook te gast in Goedemorgen Nederland vluchtte zelf op veertienjarige leeftijd vanuit Bosnië. Dat Europa de Oekraïners nu met open armen opvangt is volgens hem "onbeschrijfelijk veel waard". "Zeker als je het ook zelf meegemaakt hebt. Je kunt er geen prijs als het ware op zetten, het besef dat mensen in andere landen, ver weg, met jou meeleven, en dat ze bereid zijn geld te geven en bereid zijn te zeggen: kom maar naar ons toe."
Maar wat als die welwillendheid en dat draagvlak afneemt? "In het uiterste geval kun je tegen gemeenten zeggen: jij moet nu je aandeel nemen", zegt Segers. "Zoals heel veel andere gemeentes al doen."