main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 8 maart 2022 — 09:45

Ruis op de lijn bij coalitie over Defensie: ‘Voer dit gesprek niet openbaar, maar binnenskamers’

Minister van Buitenlandse Zaken, Wopke Hoekstra, bezoekt vandaag 270 Nederlandse militairen in Litouwen. Het is dag twee van zijn bezoek aan die regio. Het plan van het kabinet is, in opdracht van de NAVO weliswaar, om het aantal Nederlandse militairen in Oost-Europese NAVO-landen op te voeren.

Gert-Jan Segers, fractieleider van de ChristenUnie, schaart zich achter dit plan. Zeker gezien de huidige situatie in Oekraïne. “We hebben gezien dat Poetin letterlijk een grens over durft te gaan”, zegt hij bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Dat kan potentieel ook bij de Baltische staten. En wij hebben beloofd hen te steunen als ze worden aangevallen.”

Hoekstra en Kaag

Hoekstra zei dat de coalitiepartijen rondom het thema Defensie terug naar de tekentafel moeten. Minister van Financiën, Sigrid Kaag, zei daartegen dat dit niet nodig was. Er zit dus wat ruis op de lijn binnen de coalitie. “Het is niet zo verstandig dat twee ministers van dezelfde ploeg in het openbaar daarover met elkaar praten. Het is goed dat zij praten, maar dat doe je binnenskamers”, zegt Segers.

Feit is wel dat er meer geïnvesteerd moet worden in Defensie, iets waar het vorige kabinet juist op heeft bezuinigd. “Je ziet dat wij dat ons niet hadden kunnen veroorloven. We moeten nu onze Defensie versterken. Europa moet instaat zijn zichzelf te verdedigen. We hebben te vaak en te lang gekeken naar de Verenigde Staten.”

Maar uit welk ander potje moet dit geld dan gehaald worden? Het zou “strategisch heel onverstandig” zijn om dit geld bijvoorbeeld bij klimaat weg te halen volgens Segers. Dan gaat het met name over de energieopwekking. “We moeten niet afhankelijk blijven van Rusland of het Midden-Oosten. We moeten onze eigen schone energie kunnen. opwekken.”

‘Signaalfunctie’

De vraag is ook wat deze militairen precies kunnen doen. “Het heeft een hele duidelijke signaalfunctie, van pas op, wij zijn er”, zegt defensie-expert Peter Wijninga. NAVO-eenheden kunnen dan ook elkaar beter leren kennen en samen oefenen voor het geval zij ook gezamenlijk moeten optreden, laat Wijninga weten.

LEES OOK: Defensie in opperste paraatheid en patrouilleert langs de oostgrens van Europa

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, prominente gasten en actuele kwesties. Werk moet lonen, daarover komt zakenvrouw Annemarie van Gaal. Iemand die meer dagen gaat werken, houdt er vaak weinig aan over. Zij pleit ervoor om het totale toeslagencircus af te schaffen. Professor Ruud Koopmans is te gast over de nijpende asielcrisis. De hoogleraar schreef het boek De Asielloterij en komt met een andere aanpak van migratie. Amerika-deskundige Kenneth Manusama over de mogelijke vervolging van Hunter Biden. Wat zijn de gevolgen voor zijn vader president Joe Biden? En het laatste nieuws over de komende verkiezingen.

WNL Op Zondag, 10 uur, NPO1!

Zondag vanaf 10.00 uur op NPO 1
Honderden klimaatactivisten aangehouden op A12

De politie heeft zaterdag 552 klimaatactivisten aangehouden die de A12 in Den Haag deels blokkeerden. Dat zijn er meer dan bij de wegblokkades van de…

Lees meer

Van Lanschot weer Volt-lijsttrekker voor Europese verkiezingen

Reinier van Lanschot is de lijsttrekker voor de Nederlandse tak van Volt bij de Europese verkiezingen in juni volgend jaar. Dat maakte de Volt-lijsttrekker in…

Lees meer

Meld Misdaad Anoniem start nieuwe campagne over criminele activiteiten in sociale huur

Meld Misdaad Anoniem start vanaf half oktober een campagne om mensen alert te maken op criminele activiteiten in sociale huurwoningen. Het meldpunt hoopt dat mensen…

Lees meer

Oplichting en onderverhuur van kleine ruimtes: sociale huur blijkt illegaal verdienmodel

Het is een doorn in het oog van woningcorporaties. Sociale huurwoningen die tegen woekerprijzen worden aangeboden aan derden. “Wij zien vaak dat een woning of…

Lees meer

Criminelen zouden onschuldige klanten voedselbank ronselen

Sluwe criminelen zouden klanten van de voedselbank naar huis achtervolgen en vervolgens ronselen voor criminele activiteiten als wapenopslag. Ook mensen die bij het afrekenen in…

Lees meer

Kunnen oplichters aan de haal met niet-versnipperd papier uit de vuilnisbak?

Wat gebeurt er wanneer je belangrijke brieven en andere papieren in de vuilnisbak gooit, maar niet versnippert? Kunnen oplichters en hackers dan met bijvoorbeeld bankafschriften…

Lees meer

Vijlbrief: deze winter bekijken hoe het gaat zonder Gronings gas

Deze winter moet blijken hoe het Nederland vergaat zonder Gronings gas. Dat zei staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) nadat hij had bekendgemaakt dat de gaskraan vanaf…

Lees meer

President Zelenski: ‘Strijd gaat door in herfst en winter’

Kou en slecht weer gaan de Oekraïense troepen de komende maanden niet tegenhouden in hun poging om de stad Bachmoet in het oosten van het…

Lees meer

Brandwonden en gehoorschade: zeven agenten lichtgewond na Ajax – Marseille

Rondom de voetbalwedstrijd Ajax – Olympique Marseille zijn donderdagavond zeven politieagenten lichtgewond geraakt, meldt de politie vrijdag. Het gaat om verwondingen zoals brandwonden en gehoorschade….

Lees meer

KLM-piloten op Schiphol willen maandag een uur staken

Op Schiphol zijn piloten van KLM van plan om aanstaande maandag een uur het werk neer te leggen, in een poging een betere cao af…

Lees meer