MH17 proces gaat ondanks oorlog in Oekraïne gewoon verder
Ondanks de oorlog tussen Rusland en Oekraïne gaat het strafproces van de aanslag op de vlucht MH17 gewoon door. De voorzitter van de rechtbank van Schiphol benadrukte dat het proces niet tegen de Russische staat is, maar tegen vier personen. Volgens de rechtbank is het daarom ook gepast om de strafzaak voort te zetten.
Ook het Openbaar Ministerie (OM) en de advocaten van de nabestaanden vinden dat het proces moet doorgaan, schrijft De Telegraaf. Volgens een van de advocaten is dat namelijk de enige manier waarop de nabestaanden enig zicht krijgen op wat er is gebeurd.
De advocaten van de verdachte hebben lang nagedacht of ze wel verder moesten gaan met de verdediging van hun cliënt. De krant schrijft dat hun uiteindelijke conclusie was, wel verder te gaan omdat hun cliënt niet 'de Staat is, noch gelijk is aan het Russische regime.
Wel stond de rechtbank aan het begin van de zitting even stil bij de oorlog in Oekraïne. De voorzitter toonde aan mee te leven met de bevolking. Ook maakte de rechtbank kenbaar zich te realiseren dat de vraag 'leeft' of het nu wel gepast is om het strafproces door te laten gaan, zo schrijft RTL-Nieuws.
Poetins' verantwoordelijkheid
Rechtsgeleerde Afshin Ellian kan zich best voorstellen dat de oorlog geen invloed heeft op het strafproces. "Maar", zegt Ellian in het programma Goedemorgen Nederland op NPO1: "Wat het wel veranderd heeft nu is de kwestie van de strafrechtelijke en politieke aanspraak. Constant weigerde Poetin te aanvaarden dat hij iets verkeerd gedaan zou hebben en dat het (betreft MH17) om zijn huurlingen zou gaan. Nu hebben wij wel materiaal waarin te zien is hoe verbonden Poetin zelf was en is met de regels."
Volgens Ellian kan Poetin geen verantwoordelijkheid meer ontkennen. "Zijn rol is niet in termen van: Poetin geeft de opdracht om een vliegtuig neer te halen", zegt Ellian. "Dat beweer ik niet en is waarschijnlijk ook niet het geval. Het gaat om de politieke en militaire verantwoordelijkheid. Hij is opperbevelhebber van Russische strijdkrachten. Hij heeft wapens ter beschikking gesteld aan die mensen dus hij heeft politieke leiding gegeven aan die mensen."
Ellian vindt dat Nederland hard genoeg heeft opgetreden in het onderzoek naar de ramp omtrent MH17. Maar met de wijsheid van nu weten we volgens Ellian waarom het Westen dat niet deed: "Zij zijn voor 47 procent afhankelijk van het gas uit Rusland. Ze konden niet meer doen voor Nederland om de waarheid vast stellen rondom MH17. Maar vanaf nu af aan veranderen dit soort fundamentele vraagstukken."
MH17
Malaysia Airlines-vlucht 17 was de vaste lijndienst in de burgerluchtvaart vanaf Amsterdam naar Kuala Lumpur. In juli 2014 zou een Boeing 777 vanaf Amsterdam naar Kuala Lumpur vliegen. Het toestel kwam echter nooit in de Maleisische hoofdstad aan. Door een luchtdoelraket werd het vliegtuig geraakt en stortte neer bij het Oost-Oekraïense dorp Hrabove. Alle 298 inzittenden, onder wie veel Nederlanders, kwamen om het leven. Het is nog altijd onbekend waarom het vliegtuig werd neergehaald maar vermoedens zijn er wel. Een daarvan is dat er destijds een gewapend conflict gaande was in Oekraïne en pro-Russische separatisten niet in de gaten hadden dat het om een passagiersvlucht in de lucht ging.
Strafproces
"Onze nabestaanden zijn eigenlijk de eerste niet-Oekraïense slachtoffers van een oorlog die acht jaar geleden is begonnen", zegt Pieter Ploeg, woordvoerder nabestaande MH17 tegen het programma Goedemorgen Nederland op NPO1. "Elk jaar lang heeft Poetin elke betrokkenheid afgewezen, maar nu laat hij zijn ware gezicht zien. Dit geeft een enorme lading, ook voor nabestaanden." Ploeg zegt dat de verdediging tot nu toe een heleboel zaken in twijfel getrokken. Hiermee doelt Ploeg op de validiteit van tapgesprekken en de gebruikte raket. "Ik verwacht dat dat ook nu weer gaat terugkomen."
Tegen de Russische verdachten Oleg Poelatov, rebellenleider Igor Girkin, zijn rechterhand Sergej Doebinski, diens assistent Poelatov en garnizoenscommandant Leonid Chartsjenko is een levenslange gevangenis geëist. Het OM verdenkt het viertal ervan een rol te hebben gespeeld in het binnenhalen- of wegbrengen- van de luchtdoelraket, waarmee het toestel destijds is neergehaald. Poelatov is de enige verdachte die zich laat bijstaan door advocaten. Verder ontkent de Rus enige betrokkenheid bij de vliegtuigramp die zich op 17 juli 2014 voltrok.
LEES OOK: OM eist levenslang tegen vier verdachten in MH17-proces: ‘De wereld zal dat horen’