Cyberaanvallen en nepnieuws: ‘Onze eigen regels zijn onze derde vijand’
Het is belangrijk om de emoties achter de gruwelijke beelden van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne te kunnen begrijpen. Volgens oud-directeur van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) Pieter Cobelens moeten we er alleen wel voorzichtig mee doen, omdat er veel nepnieuws circuleert.
“Je wordt natuurlijk boos als je ziet dat kinderen en mensen om het leven komen. Of je krijgt een misplaatst blij gevoel als er een Russische tank wordt opgeblazen”, zegt Cobelens in Goedemorgen Nederland op NPO1. “Maar”, zegt hij: “Beide kanten hebben er baat bij om dat soort effecten te creëren.”
Sleepwet
Het belang om nep- en echt nieuws van elkaar te onderscheiden is enorm. In Nederland wordt dit gedaan door inlichtingendiensten. “Hoe meer informatie je uit verschillende hoeken krijgt, hoe moeilijker het te manipuleren is”, zegt Cobelens. “Maar wat hebben wij gedaan in Nederland, we hebben een wet aangenomen die de ‘Sleepwet’ heet, waardoor we het die inlichtingendiensten hartstikke moeilijk maken.”
Tweede Kamerlid voor de VVD, Ruben Brekelmans, is het eens met Cobelens: “In zo’n oorlogssituatie als deze is het belangrijk dat je tot de juiste informatie komt en die ook kunt delen. En dat daar dan niet allerlei ingewikkeldheden in de weg zitten, waardoor je niet snel kunt handelen.” Volgens Brekelmans is de afweging tussen privacy en belang altijd een grijs gebied. “Maar het is nu een oorlogssituatie en dus zul je die afwegingen anders moeten maken.”
Gevaar cyberaanvallen
Er zijn allerlei voortekenen waardoor de dreiging van cyberaanvallen vanuit Rusland op het Westen reëel te noemen is. Volgens Brekelmans moeten we nu vooral kijken naar wat ons in de weg zit om onze nationale veiligheid in gevaar brengt. “Als je daar voorbereidingen voor wil treffen om ons daartegen te beschermen dan kan het ook zijn dat je dingen moet doen die niet helemaal in lijn zijn met de sleepwet. Daar zullen we kritisch naar moeten kijken, anders zetten we onze eigen veiligheid op het spel.”
“Iedereen kijkt naar Oekraïne en ondertussen let niemand meer op de achterdeur”, zegt Cobelens. “En onze achterdeur, cyber, is een van de meest kwetsbare dingen we in onze samenleving hebben.” Nederland is een van de meest gedigitaliseerde landen van de wereld, legt Cobelens uit. “Als we alle maatregelen die we tegen Poetin nemen, omkeren en op onszelf richten, dan valt onze samenleving stil. En als onze samenleving stilvalt door cyberaanvallen van bijvoorbeeld Poetin, dan kan dat een reden zijn voor ons om Artikel 5 aan te vragen.” Artikel 5 houdt in: ‘een aanval op 1 is een aanval op allen’ vanuit de NAVO.
‘Knappe koppen’
De inlichtingendiensten worden wel degelijk dwars gezeten door de ‘knappe koppen’ bij de overheid. “Nu is het zaak dat die knappe koppen die wij bij het bedrijfsleven hebben, weten te mobiliseren”, zegt Cobelens. “We moeten proberen de kennis en de kunde die we hebben, niet dwars te laten zitten door onze eigen regels. Onze eigen regels zijn onze derde vijand.”
Tweede Kamerlid voor de VVD, Ruben Brekelmans, is het ermee eens en heeft ook geopperd in de Tweede Kamer om zowel cyberexperts van de overheid, als uit het bedrijfsleven, bij elkaar te brengen in een nationaal crisisteam. “We staan mogelijk voor een ongekende cyberaanval.”
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Terugluisteren: de stand van zaken in Den Haag
Opnieuw stond het kabinet aan de rand van de afgrond, nadat NSC-staatssecretaris Nora Achahbar opstapte. Dat deed ze vanwege ‘polariserende omgangsvormen’. Hoe nu verder? Martijn de Greve bespreekt het met:
- Oud-vicepremier Annemarie Jorritsma;
- Oud-topambtenaar Mark Frequin;
- En politiek duider Hans van Soest.
Luister deze uitzending van WNL Haagse Lobby nu terug in je favoriete podcastapp.
De dagen worden korter en het is steeds langer donker. In veel Franse steden is het nog wat donkerder, doordat de straatlantaarns daar standaard uitgaan….
Lees meerJA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans komt met een actieplan om geweld tegen hulpverleners te voorkomen. In zijn voorstel staan zeven maatregelen om het uniform te ‘herwaarderen’. Daarom…
Lees meerJA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans hekelt de onophoudelijke conflicten in het kabinet en de coalitie. “Met de afspraken zit het wel goed, er staan goede dingen op…
Lees meerBegin deze week werd vogelgriep geconstateerd op een kippenboerderij in Putten, waarna Femke Wiersma (BBB), minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, woensdag een landelijke…
Lees meerParticuliere beleggers in Nederland bezaten in het derde kwartaal samen 190,4 miljard euro aan beleggingen. Dat is twee procent meer dan in het voorgaande kwartaal…
Lees meerDe politie roept slachtoffers van dating- en beleggingsfraude op om zich écht te melden. Er worden steeds grotere bedragen afgetroggeld en het fenomeen neemt in…
Lees meerDe NS verwacht dat het treinverkeer vrijdagochtend in het noorden en oosten van het land fors gehinderd zal worden als gevolg van een staking. Ook…
Lees meerHonderden dak- en thuisloze mensen hebben in de nacht van dinsdag op woensdag gebruikgemaakt van de winterkoudeopvang in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. De…
Lees meerVolgens VVD-Kamerlid Erik van der Burg rust er geen taboe op het inzetten van Nederlandse militairen in het geval er een vredesmacht komt in Oekraïne….
Lees meerDe prijs van een treinkaartje en abonnementen bij de NS stijgt vanaf 1 januari met gemiddeld 6,18 procent. Dat meldt de NS woensdag. Met Prinsjesdag…
Lees meerRecreanten van camping Sandevoerde voeren al jaren actie. Een projectontwikkelaar wil luxe chalets bouwen op het terrein van de camping in Zandvoort. “Wat er nu…
Lees meerHuidig Amerikaans president Joe Biden blaast, twee maanden voor het einde van zijn presidentstermijn, 82 kaarsjes uit. Biden is momenteel de oudste president ooit in…
Lees meerHet onderwijs moet in eerste plaats draaien om lezen, schrijven en rekenen. Dat vindt hoofdredacteur van De Telegraaf Kamran Ullah. ”Het zijn de basisvaardigheden. Vakken…
Lees meerDoor de toenemende droogte in Irak is het voor boeren vrijwel onmogelijk om gewassen te verbouwen. Het op nieuwe manieren genereren van water is van…
Lees meerHet nieuwe kabinet van Donald Trump zal waarschijnlijk vol zitten met Amerikaanse tv-sterren. ”Hij selecteert kabinetsleden op twee eigenschappen. Loyaliteit en hun prestaties op tv”,…
Lees meer