Oorlog Rusland Oekraïne zorgt voor wankele positie Nederlandse bedrijven
Naarmate de oorlog tussen Rusland en Oekraïne voortzet, merken steeds meer Nederlandse bedrijven hiervan de economische gevolgen. Met name bedrijven die exporteren naar Oekraïne zeggen geen vrachtauto’s meer die kant op te laten gaan.
“We hebben een andere weg voor de bloem moeten vinden”, zegt tulpenkweker Arjan Smit tegen het programma Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Door de hoge gasprijs is er ook een tekort aan bloemen. De tulp kan prima deze gaten opvullen, waar andere het nalaten om bloemen te leveren.”
“Helaas moeten we het nu tegen een vijftien procent lagere prijs moeten wegzetten, maar dat doet niet af aan het menselijk leed wat daar op het moment gebeurt”, zegt Smit. Hij legt uit het gedurende de coronacrisis ook te hebben gered door inventief te zijn. “Twee jaar later hebben we weer een nieuwe uitdaging en dat is hoe we nu dit gat weer invulling gaan geven.”
Bedrijven worstelen
Veel bedrijven worstelen met de vraag wat ze moeten doen. Voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW Ingrid Thijssen zegt dat veel bedrijven de pijn en het menselijk leed van de oorlog op de eerste plaats zetten. “Het is denk ik belangrijk om te zeggen dat ik van allerlei kanten hoor dat er veel support is.”
Thijssen zegt dat veel bedrijven tegelijkertijd ook aan het nadenken zijn hoe ze hun handel moeten drijven. “Er is heel veel onzekerheid. Wat mag ik wel, wat mag ik niet? Wat gaat er gebeuren met het betalingsverkeer?”
De werkgeversvoorvrouw haalt het voorbeeld aan van wat oliemaatschappij Shell heeft gedaan. Die besloot zich uit morele overwegingen terug te trekken uit Rusland. “Dat is natuurlijk in de eerste plaats een politieke overweging geweest.”
Volgens Thijssen houdt de overweging ook verband met het maken van een scheiding tussen het aanpakken van het Russische regime en het sparen van het Russische volk. “Bedrijven maken ook hun eigen afwegingen, dat is lang zo simpel nog niet. Het is daarom goed dat alleen de politiek afwegingen maakt over de sancties.”
LEES OOK: Waarom het vertrek van Shell nadelig is voor Rusland
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Terugluisteren: D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman
Ook te gast is voormalig MIVD-baas Pieter Cobelens over sabotage-activiteiten door de Russen en Chinezen. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf schuift aan over geweld tegen vrouwen en journalist Rudi Vranckx neemt afscheid als oorlogsverslaggever bij de VRT en vertelt over zijn boek ‘Mijn Kleine Oorlog’.
Klik hier en luister deze uitzending nu terug!
Joe Biden heeft kort voor het einde van zijn presidentschap nog gratie verleend aan twee kalkoenen: Peach en Blossom. De vogels worden komende donderdag niet…
Lees meerProRail begint dinsdagochtend met werken aan een “tijdelijke oplossing” die ervoor moet zorgen dat de treinen tussen de stations Groningen en Groningen Europapark zo snel…
Lees meerFractievoorzitter Edith Schippers van de VVD vertrekt uit de Eerste Kamer. Het lukt Schippers niet om die taak met haar werk als topvrouw van een…
Lees meerEen vrachtcontainerschip laten varen met hulp van vliegtuigvleugels. Het lijkt onwaarschijnlijk, maar dit is precies waar het bedrijf Econowind uit Zeewolde hoge ogen mee gooit….
Lees meerVolgens critici is de afgelopen klimaattop in Bakoe (Azerbeidzjan) uitgedraaid op een regelrecht fiasco, omdat rijke landen hebben afgesproken tot aan 2035 jaarlijks ‘slechts’ 300…
Lees meerNederland haast zich vrijdag massaal naar de winkelstraat of webshop voor producten tegen een spotprijs. Maar kun je winkelketens op Black Friday wel vertrouwen? “De…
Lees meerVrijwel al zijn dorpsgenoten zijn vertrokken naar de stad, maar de Somalische boer Mohamed houdt hoop dat hij ooit weer maïs kan verbouwen op zijn…
Lees meer”Hij had haar brein overgenomen. Isolatie. Dat was zijn enige doel. Zij is nu van hem”, vertelt Wim Hertgers. Zijn dochter Sanne (31) werd vermoord…
Lees meerOud-premier Mark Rutte heeft zelf zijn opvolger Dick Schoof gepolst. Dat meldt het Algemeen Dagblad maandagochtend. Schoof was niet de eerste kandidaat die met Rutte…
Lees meerVan Bristol tot Big Bazaar. Van Game Mania tot Blokker. Het aantal faillissementen in de detailhandel is in het derde kwartaal bijna met de helft…
Lees meerBrussel moet zo snel mogelijk in gesprek met Donald Trump, de gekozen president van de Verenigde Staten. Dat zegt journalist van Het Financieele Dagblad Jean…
Lees meerDe hoge buitenlandvertegenwoordiger van de EU Josep Borrell heeft in de Libanese hoofdstad Beiroet opgeroepen tot een “onmiddellijk staakt-het-vuren” in de oorlog tussen Israël en…
Lees meerDe waarde van de bitcoin is dit weekend tot nu toe onder de grens van 100.000 dollar gebleven. ’s Werelds bekendste en meest verhandelde cryptomunt…
Lees meerDeze zondag is officieel de warmste 24 november ooit in Nederland gemeten. Bij weerstation De Bilt werd rond het middaguur 14,7 graden gemeten, meldt Weeronline….
Lees meerKlimaatminister Sophie Hermans is blij dat de klimaattop in Bakoe tot “goede afspraken” heeft geleid. De 300 miljard dollar aan klimaatfinanciering van rijke naar arme…
Lees meer