Wit-Rusland wijzigt Grondwet en laat Russische kernwapens toe: ‘Het is een vazalstaat geworden’
Wit-Rusland heeft middels een referendum de Grondwet gewijzigd. Daarmee hebben de Wit-Russen hun status als niet-nucleair land aangepast, waardoor het nu dus wel mogelijk wordt voor Rusland om kernwapens op Wit-Russisch grondgebied te plaatsen.
Zowel Oekraïne als Wit-Rusland beschikte toen de Sovjet-Unie uit elkaar viel over nucleaire wapens. In ruil voor Russische erkenning van de territoriale integriteit, leverden zowel Wit-Rusland als Oekraïne die wapens bij Rusland in.
Nu Vladimir Poetin dreigt nucleaire afschrikkingswapens te gebruiken, verandert de rol van Wit-Rusland in deze oorlog enorm. "Loekasjenko (president Wit-Rusland, red.) heeft zijn land verkocht. Eigenlijk omwille van zijn eigen korte termijnpolitiek om maar aan de macht te blijven. Want die macht is er dan ook", zegt Karel Burger Dirven, honorair consul van Oekraïne bij Goedemorgen Nederland op NPO1. "Hij is bereid een pseudo-kernmacht te worden."
Vazalstaat
Burger Dirven gaat verder en noemt Wit-Rusland een "vazalstaat". Dat wil zeggen dat een land onafhankelijk is, maar in werkelijkheid geheel afhankelijk is van een andere staat. Van Rusland dus.
Oekraïne wil daarentegen geen kernmacht meer zijn, zegt de honorair consul. Daarom hebben zij die wapens ingeleverd. "Vreselijk dat zij zich nu op die manier niet meer kunnen verdedigen."
'Poetin heeft dat nodig'
Volgens diplomatiedeskundige heeft Poetin de "toenadering tussen hem en Wit-Rusland nodig". Want zo kan Poetin "zichzelf op schrap zetten".
Daarnaast slinkt het aantal bondgenoten van Poetin. "Hij zit nu in de league van Iran, Venezuela, Soedan. Dat is niet de Champions League van het internationale leiderschap. Daar moet hij het nu mee doen."
Compromisruimte
Van de Roer maakt zich zorgen dat de ruimte die Poetin over laat om compromissen te sluiten met de dag kleiner wordt. "Enkele weken geleden ging het nog over alle eisen die hij had. Nu zitten we in een andere fase, omdat er zwaardere sancties zijn. Het Westen kan deze ook niet zomaar van tafel halen."
Met andere woorden, kan aan de onderhandel tafel Poetin nog maar weinig uitzicht geboden worden. En dat is bij onderhandelen wel hard nodig, zo laat de diplomatiedeskundige weten. "Dat maakt de positie voor Poetin extra lastig. Diplomatiek staat het er slecht voor."