Poetin dreigt met nucleaire afschrikkingswapens: ‘Hij zit in de knoop en kan zich eigenlijk niet meer terugtrekken’
Het Europees Parlement heeft aangegeven meer wapens te leveren aan Oekraïne. Een "historische stap", zo omschrijft PvdA-Kamerlid Kati Piri. Niet alleen dat, ook over de hardheid van de sancties en de handelingssnelheid van de Europese Unie is Piri erg te spreken. Dat is ook hard nodig, nu Poetin dreigt met 'nucleaire afschrikkingswapens'.
Russische president Vladimir Poetin dreigt sinds kort met 'nucleaire afschrikkingswapens'. "Zet ze in paraatheid", was de oproep van Poetin. Gezien die dreiging, komt het Westen dus met een aangescherpt sanctiepakket. "De EU schaalt op, de NAVO schaalt op. Maar ook Poetin schaalt op", zegt diplomatiedeskundige Robert van de Roer bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Wat Poetin deed is geen reden voor paniek, maar wel reden voor zorg."
Poetin houdt het namelijk niet altijd bij een dreiging. Vaak voegt hij daad bij het woord, of hij is niet heel open over zijn daadwerkelijke plannen. "De Krim ging hij niet innemen, deed hij wel. Donbas ging hij niet innemen, deed hij wel. Invasie kwam er niet, deed hij wel", vertelt van de Roer.
'Wereldbevolking tegen Poetin'
Zijn plan om Oekraïne snel te veroveren werkt eigenlijk niet. "De echte bloederigheid durft hij nog niet aan, want dan mobiliseert hij de wereldbevolking tegen zich. Dus hij vecht met de handrem erop", aldus de diplomatiedeskundig.
De afkeur richting Poetin is zich al volgens Van de Roer aan het ontwikkelen. "Hij ziet dat er een wereldwijde coalitie tegen hem aan het vormen is. Die krijgt vandaag ook weer tractie bij de Verenigde Naties. Zijn isolement groeit en Rusland dreigt te belanden in een financiële wurggreep."
Volgens defensie-expert Peter Wijninga zit Poetin "in de knoop". "Hij boekt te weinig vooruitgang en komt dan met zo'n dreigement. Hij wordt van alle kanten belaagd. Het vervelende is dat hij nu in een positie zit, waarin hij zich niet kan terugtrekken. Dat is gezichtsverlies."
Rusland om tafel met Oekraïne
Afgevaardigden van Rusland en Oekraïne gaan vandaag met elkaar in gesprek in Wit-Rusland. Wijninga denkt dat daar weinig resultaat geboekt zal worden. "Oekraïne moet onderhandelen met het pistool op de borst", zegt hij.
Tekst gaat verder onder tweet
⚡️🇷🇺🇧🇾🇺🇦In Belarus, everything is ready to host Russia-Ukraine negotiations. Waiting for delegations to arrive pic.twitter.com/WSnPMyChwg
— Belarus MFA 🇧🇾 (@BelarusMFA) February 28, 2022
President van Oekraïne, Volodimir Zelenski gaf al aan zich niet over te geven aan de Russen. Een vertrek van de Russische troepen uit zijn land zal het uitgangspunt zijn van Oekraïne. "De Russen zitten met een hele andere agenda aan tafel", vertelt Wijninga.
LEES OOK: Roebel flink gekelderd na sancties: ‘Vrees voor financiële chaos in Rusland’