main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 24 februari 2022 — 09:32

Oorlog tussen Oekraïne en Rusland nu echt uitgebroken: ‘Het ongelofelijke is gebeurd’

De Russische aanval is begonnen. In een onverwachte toespraak op de Russische staatstelevisie kondigde Poetin afgelopen nacht een militaire operatie in de Donbas-regio aan en sindsdien zijn troepen het land ingetrokken. Er worden explosies gemeld in meerdere Oekraïense steden, Rusland zegt alleen gericht aan te vallen.

“Het ongelofelijke is gebeurd: er is een oorlog op ons eigen continent uitgebroken”, zegt directeur Politieke Zaken bij HCSS Han ten Broeke in een eerste reactie op de Russische aanval. “Het is een oorlog tussen twee landen, en dat hebben we eigenlijk sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer gezien. “Het is heel erg ernstig. Dit is wat de NAVO en de Amerikanen hebben voorspeld. Eigenlijk wordt Oekraïne nu van drie kanten aangevallen.”

Want de aanval op Oekraïne wordt volgens Oekraïne niet alleen vanuit Rusland uitgevoerd. Ook vanuit het Oekraïense schiereiland de Krim en buurland Wit-Rusland wordt het land aangevallen door Russische troepen.

Ook VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans maakt zich grote zorgen. “Dit is echt een all-out oorlog. Je ziet dat hij in het westen nu ook doelen aanvalt.” Het zou volgens Brekelmans goed kunnen dat Poetin heel Oekraïne wil innemen. “Dat moeten we nu afwachten, maar dat hij alle doelen in Oekraïne aanvalt is heel zorgwekkend.”

Nieuwe sancties

Kabinet en Tweede Kamer vinden dat er snel nieuwe strafmaatregelen moeten worden genomen tegen Rusland. De meest betrokken ministers komen donderdagochtend voor spoedoverleg bijeen op het ministerie van Algemene Zaken.

“Nederland veroordeelt de Russische aanval op Oekraïne ten scherpste”, liet premier Mark Rutte in een eerste reactie weten. Hij zegt in nauw contact te staan met de bondgenoten van de NAVO en de Europese Unie.

De Europese Unie heeft laten weten dat zij de toegang van Russische banken tot de Europese financiële markten zullen bevriezen, zegt de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen. Ook zal de EU op alle manieren voorkomen dat Rusland technologie krijgt om het land verder te moderniseren. “Onze straf voor de Russische inval in Oekraïne zullen zo zijn samengesteld dat Rusland financieel en economisch zwaar zal boeten”, aldus Von der Leyen.

LEES OOK: Oud-commandant Landstrijdkrachten: ‘Militaire operatie in Oekraïne kan leiden tot regimewissel’

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau

Wie snel wat kilo’s kwijt wil of spiermassa wil kweken, kan terecht op de zwarte markt waar een levendige handel bestaat in illegale, gevaarlijke afslankpillen en anabolen. Een zeer lucratieve business voor criminelen. Lopen dealers vaak tegen de lamp? En welk risico nemen de gebruikers? Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met:

  • Martin Kooijman van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit
  • Hoogleraar Sport en Techt Marjan Olfers
  • Onderzoeksjournalist van WNL Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en probeert zelf illegale afslankthee te kopen.

Luister nu naar de podcast!

Elke vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

Wordt 2023 het jaar van de stakingen? Verschillende beroepsgroepen legden hun werk dit jaar al neer en lang niet alle cao-onderhandelingen komen tot een goed einde. Moeten we vrezen voor Franse toestanden of is de temperatuur in de Polder nog te bekoelen? Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Directeur van werkgeversvereniging AWVN Raymond Puts
  • Vicevoorzitter van de FNV Zakaria Boufangacha
  • Hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp

Te beluisteren via je favoriete podcast-app.

Kabinet onderzoekt ‘Vliegende Brigade’ voor opruimen drugsafval

Minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) onderzoekt of het mogelijk is een speciale ‘vliegende brigade’ op te richten om boeren en tuinders te helpen bij…

Lees meer

Advocaat: De Mos is totaal niet rijk geworden, dus geen corruptie

De Haagse oud-wethouder Richard de Mos is totaal niet rijk geworden van de contacten met bevriende ondernemers, en dat bewijst dat er geen sprake is…

Lees meer

Hof geeft Volt gelijk: partij mocht Gündoğan uit fractie zetten

Het gerechtshof in Amsterdam geeft Volt in hoger beroep gelijk: de partij mocht Nilüfer Gündoğan wel degelijk uit de Tweede Kamerfractie zetten. Partijleider Laurens Dassen…

Lees meer

OM verdenkt tieners van doodslag in vereniging Haagse snackbarbaas

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de tieners die eerder zijn opgepakt voor het doodsteken van een Haagse snackbareigenaar van doodslag in vereniging en openlijke geweldpleging….

Lees meer

Rode Kruis en Islamitische Stichting Nederland ontvangen ruim 3 miljoen euro aan donaties voor slachtoffers aardbevingen

Op Giro 7244 is in iets meer dan 24 uur meer dan 2 miljoen euro gedoneerd voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en…

Lees meer

EU-experts: Russische nepnieuwscampagne lijkt op aanloop invasie

Rusland heeft, net als in de aanloop naar eerdere grote offensieven, de verspreiding van misleidende informatie over Oekraïne opgevoerd. Die waarneming van EU-deskundigen baart zorgen,…

Lees meer

Erdogan kondigt noodtoestand af, dodental Turkije en Syrië boven de 5000

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft een noodtoestand van drie maanden afgekondigd voor de tien provincies die zijn getroffen door de aardbevingen van maandag….

Lees meer

ACM doet onderzoek bij Vattenfall, Eneco en Essent naar administratie prijsplafond

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft dinsdag onderzoek gedaan bij energieleveranciers Vattenfall, Eneco en Essent. Tijdens de bezoeken aan de bedrijven wil de toezichthouder…

Lees meer

Renske Leijten: nieuwe toeslagenbelofte regering heel ernstig

De belofte van staatssecretaris Aukje de Vries (VVD) dat voor 90 procent van de slachtoffers van het toeslagenschandaal beoordeeld moet zijn of zij recht hebben…

Lees meer