main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 23 februari 2022 — 08:09

Politieoptreden tijdens gijzeling Apple Store in Amsterdam van ‘topklasse’: ‘Buitenland is er jaloers op’

Een 27-jarige Amsterdammer hield de gemoederen in Amsterdam flink bezig toen hij mensen gisteravond urenlang gegijzeld hield in de Apple Store en dreigde zichzelf op te blazen. Tijdens de gijzeling zocht hij contact met de politie en eiste 200 miljoen aan cryptovaluta. Dat meldt de driehoek van Amsterdam (politie, gemeente en OM) in een persconferentie.

Volgens de politie had de verdachte zowel een automatisch wapen als een handvuurwapen bij zich. Met het automatische wapen heeft hij zeker vier keer richting de politie geschoten, toen die aan het begin van de avond ter plaatse kwam. Daarop is door de politie het gebied afgezet.

In het pand zaten meerdere klanten en medewerkers verstopt. Zo waren er vier mensen een bezemkast in de winkel in gevlucht, waar ze al die uren in angst zaten opgesloten, schrijft het Parool. Een groep medewerkers en klanten van de Apple Store verschanste zich in een ruimte boven in de winke. Zij wisten omstreeks acht uur ‘s avonds het pand met hulp van de politie te verlaten via een nooduitgang. De gijzelnemer hield één man, een 44-jarige Bulgaar, vijf uur lang onder schot.

De gijzelnemer vroeg de politie rond 22.30 uur om water. Dat werd door middel van een robot gebracht. Op dat moment zette een gijzelaar het op een lopen, waarop de gijzelnemer hem achterna ging. De verdachte werd, eenmaal buiten, hard aangereden door een politieauto. Hij is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht en was op dat moment aanspreekbaar. Het is niet duidelijk hoe hij er momenteel aan toe is.

Optreden politie

“De politie is heel blij dat de gegijzelde de opening heeft genomen om in feite zichzelf te bevrijden, maar het ligt toch aan de politie om zo’n kans te creëren”, zegt terreurdeskundige Glenn Schoen over het politieoptreden tijdens de gijzeling bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Als je kijkt naar de samenwerking van alle aanwezige speciale eenheden en politie die avond, dan zie je dat het echt topklasse is hoe ze het hebben neergezet.”

Volgens Schoen kijkt men in het buitenland met jaloezie hoe de politie-eenheden het in Nederland georganiseerd hebben als er sprake is van terreurdreiging. “Het is een heel effectief systeem, waar met weinig geweld moeilijke situaties worden opgelost.”

Strafblad

De gijzelnemer blijkt een strafblad te hebben in verband met de Wet wapens en munitie. Het is niet bekend of hij bekend was bij de ggz. De autoriteiten gaan er vooralsnog vanuit dat de verdachte alleen handelde. De politie heeft dinsdag twee woningen in Amsterdam doorzocht. Een daarvan is de woning van de verdachte en de ander is een woning waar hij vaak verbleef. Het is niet bekend wat daar is aangetroffen.

LEES OOK: Politieacties breiden weer verder uit als onderdeel van cao-protest: geen hulp aan deurwaarders

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer