Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Grote demonstratie in Oekraïense havenstad Marioepol: ‘Die mensen laten zich niet zomaar vermoorden’

Redactie

In de Oekraïense havenstad Marioepol vond gisteren een grootschalige pro-Oekraïense demonstratie plaats. 'De mensen hier zullen Russische soldaten niet verwelkomen', viel er onder meer op spandoeken te lezen. Het protest was een reactie op de erkenning van de Donetsk en Loehansk als onafhankelijke staten door Rusland.

Marioepol, gelegen in het zuidoosten van Oekraïne, is een belangrijke havenstad aan kust van de Zee van Azov. De stad telt zo'n half miljoen inwoners en verbindt de Krim en de Donbas met elkaar, waardoor het één van de eerste slachtoffers zou kunnen worden van de Russische invasie in Oekraïne.

Tekst gaat verder onder de tweet.

Diplomatiedeskundige Robert van de Roer wijst erop dat Poetin gisteren, door in een persconferentie te zeggen dat "Oekraïne moet demilitariseren", weer olie op het vuur heeft gegooid. "Ik denk dat dit heeft geleid tot wat er nu gebeurt in Marioepol. Die mensen laten zich niet zomaar vermoorden. Die gaan niet zomaar wapens inleveren", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Er staan al duizenden Russische militairen aan de grenzen van Oekraïne, wat de oproep van Poetin een nogal opvallende maakt. "Hij zegt eigenlijk: ga maar op je knieën liggen, want ik sta voor de poort", zegt Van de Roer. "Dit zijn geen normale teksten in het Europa van nu."

Humanitaire leed

"We moeten ook aan het humanitaire leed denken", zegt Amerikadeskundige van het Instituut Clingendael, Willem Post, ook te gast in Goedemorgen Nederland, in reacite op dit nieuws. "Wij Nederlanders zijn vaak goed om te denken aan de economie: 'Hoe gaat het ons schaden?' Dat begrijp ik allemaal wel, maar hier zit toch in potentie een oorlog aan te komen waar tienduizenden doden kunnen vallen."

Post zou het daarom ook mooi vinden als Nederland de burgerbevolking van Oekraïne bij gaat staan. "Met hulpgoederen, maar ook misschien ook wel het leveren van militair materiaal", zegt hij. De Verenigde Staten zijn al van plan dit te gaan doen.

Van de Roer is het met Post eens. "Nederland is één van de grondleggers van de rechtsorde die we hier met zijn allen hebben opgebouwd na de Tweede Wereldoorlog via de EU en de NAVO. Dan zul je ook moeten leveren, niet alleen in woord maar ook in daad, om ook voor die rechtsorde op te komen", besluit hij. "Of je daar voor moet gaan vechten in Oekraïne is een ander verhaal."

LEES OOK: Eerste pakket sancties tegen Rusland aangekondigd: ‘Het is Poetin gelukt om de wereld te verenigen’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau