Trekken Russische troepen zich echt terug? NAVO-chef: ‘In tegendeel’
De NAVO bespeurt nog niets van het terugtrekken van Russische troepen weg van de Oekraïense grens, zegt NAVO-chef Jens Stoltenberg. "In tegendeel, het lijkt erop dat Rusland doorgaat met de militaire opbouw."
"Tot dusver hebben we nog geen de-escalatie gezien ter plaatse", aldus Stoltenberg voor aanvang van overleg met de defensieministers van de dertig NAVO-landen. "Wat wij zien is dat ze het aantal troepen hebben vergroot en nog meer troepen onderweg zijn."
Terugtrekken troepen
En dat terwijl de Russische autoriteiten dinsdag bekendmaakten dat verscheidene eenheden bij de grens met Oekraïne klaar waren met hun oefeningen en huiswaarts keren. Het ministerie van Defensie had zelfs een video gepubliceerd. Daarop zou te zien zijn dat tanks en andere militaire voertuigen de Krim verlaten via een spoorbrug.
Het voorzichtige optimisme dat Stoltenberg dinsdag uitsprak was gebaseerd op signalen uit het Kremlin dat het bereid is naar een diplomatieke oplossing te zoeken, zegt de secretaris-generaal van de westerse militaire alliantie. Maar "we hebben geen terugtrekking gezien en dat staat daarmee natuurlijk op gespannen voet". Rusland heeft ook nog niet geantwoord op voorstellen van de NAVO om de zorgen van Rusland over zijn veiligheid weg te nemen door onder meer wederzijdse openheid over oefeningen en arsenalen en door wapenbeheersing.
Russische inval
De Verenigde Staten meldden eerder over aanwijzingen te beschikken dat Rusland woensdag Oekraïne zou binnenvallen. Moskou doet zulke berichten af als "informatieterrorisme", Kiev klaagt over paniekzaaierij en ook in het Westen wordt getwijfeld aan de geloofwaardigheid. Maar "we zullen doorgaan om Ruslands plannen en acties te onthullen, om het moeilijker voor Rusland te maken om agressief tegen Oekraïne op te treden", zegt Stoltenberg.
Rusland eist onder meer de garantie dat Oekraïne nooit lid zal worden van de NAVO. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz leek dinsdag op bezoek in Moskou inderdaad duidelijk te willen maken dat toetreding voor Kiev er de komende jaren niet inzit. Stoltenberg blijft erop hameren dat het aan landen zelf is of ze zich al dan niet bij de NAVO aansluiten.
Kabinet Nederland
Het kabinet acht de kans op een escalatie van de gespannen relatie tussen Oekraïne en Rusland nog steeds "reëel", schrijven ministers Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) en Kajsa Ollongren (Defensie) aan de Tweede Kamer. Er zijn nog geen signalen dat Rusland op grote schaal troepen weghaalt langs de grens met het buurland.
Nederland heeft nog geen besluit genomen over een verzoek om wapenhulp van de regering in Kiev. Ook heeft Oekraïne nog niet gereageerd op het Nederlandse aanbod om te helpen bij de cyberverdediging. De Tweede Kamer praat woensdag met Hoekstra over de situatie in het Oost-Europese land.
Sinds zaterdag geldt een negatief reisadvies voor Oekraïne. Het kabinet roept mensen dringend op het land te verlaten. Inmiddels hebben 147 Nederlanders in Oekraïne zich geregistreerd bij de ambassade in Kiev. Hoeveel Nederlanders er in het land zijn blijft onduidelijk. Registratie is geen verplichting.
Wel heeft de ambassade eerder duidelijk gemaakt dat er bij een escalatie "geen door de overheid georganiseerde evacuatie zal plaatsvinden", aldus de ministers. Mensen zouden dan met eigen vervoer over de weg het land moeten verlaten. De ambassade in Kiev is afgeschaald en er is een noodkantoor in de westelijke stad Lviv opgezet voor consulaire diensten.
LEES OOK: Rusland deelt video waarop troepen en tanks de Krim verlaten