main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 16 februari 2022 — 13:27

Millennial Rick ging van autopoetser naar miljonair: ‘Controleer de e-mails van alle werknemers’

Ondernemer Rick van Stippent leeft de millennialdroom. Voor zijn dertigste had hij een miljoen euro op de bank, verdiend met het restaureren van oude auto’s. Inmiddels heeft hij een flinke onderneming en vijfentwintig mensen in dienst. Daarnaast woont hij in een riant huis en rijdt hij in fraaie auto’s.

In Nederland komen er jaarlijks 25.000 miljonairs bij, door stijgende huizenprijzen, beleggen en crypto. Voor Rick begon het op jonge leeftijd – toen hij twaalf jaar oud was – met het poetsen van auto’s. “Ik bouwde iedere vrijdag met mijn vader een tent op in de voortuin. Dan kon ik zaterdag en zondag de hele dag poetsen”, vertelt hij in Stand van Nederland: Generatie Next aan presentatrice Raquel Schilder. “Je kunt je voorstellen dat het heel koud was. Twaalf maanden per jaar stond ik hier te boenen.”

Als hij terugdenkt, ziet hij zijn ouders nog aan de keukentafel discussiëren. “Mijn moeder wilde altijd dat ik stopte en naar binnen kwam. Mijn vader zei: laat hem het toch doen. Dat beeld zal ik nooit meer vergeten.” Het was hard werken, vertelt de selfmade-miljonair. “Als ik een auto stond te wassen en het vroor, stond ik met een föhntje de rubbers warm te maken zodat ik de deur kon openmaken om de sponningen droog te maken.”

‘Controleer alle e-mails’

In oktober 2017 kocht Rick zijn eerste bedrijfspand. Vorig jaar breidde hij uit en voegde hij nog eens twee panden aan zijn onderneming toe. Rick restaureert oude auto’s, die pas in de verkoop gaan wanneer ze weer als nieuw zijn. “We pakken de bomden aan, het interieur en het exterieur. We doen spuitwerk, polijstwerk, poetswerk. Het is een one-stop-shop.”

Rick is obsessief bezig met zijn werk. Een medewerker omschrijft hem als “een beetje autistisch”. Zo controleert hij ’s avonds alle mailtjes die de deur uitgaan. “Ik open alles. Alle mailboxen van iedere medewerker en controleer op spellingsfouten. Ik wil dat als iemand klantcontact heeft, het lijkt alsof ik geantwoord heb.”

Onafhankelijkheid

Toen hij begon was de millennial naar eigen zeggen nog helemaal niet met geld bezig. “Wat ik wel wilde was een stukje onafhankelijkheid in de maatschappij. Dat creëer je door op een avond 25 euro extra te verdienen. Ik wilde zelf iets doen en ik wilde niet iemand boven mij hebben staan die zei: je moet dit of dat doen. In combinatie met de auto’s dacht ik: als ik heel lang heel hard werk kan ik misschien mijn eigen ding doen.”

Moeten millennials nog wel werken om rijk te worden? Stand van Nederland: Generatie Next, donderdag 17 februari, 21:05, op NPO2. Oude afleveringen kijk je hier terug, op NPO Start. 

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Blik op de politieke toekomst

Hoe ziet Nederland er over pak ‘m beet vijf jaar uit en welk langetermijnbeleid is nodig om ons land economisch op de rails te houden? Te gast zijn:
  • Barbara Baarsma, hoofdeconoom van PWC. Met haar onderzoeken we hoe we onze economie gezond maken en houden;
  • Energie-expert Jilles van den Beukel. Met hem duiken we in de toekomst van ons energiebeleid;
  • Evert Verhulp, hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam en veteraan van de sociaaleconomische raad. Hij vertelt wat ons te wachten staat op de arbeidsmarkt, die alsmaar krapper lijkt te worden.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Van dierenbeul tot moordenaar: ‘Psychopaten hebben er plezier in om anderen pijn te doen’

Wat maakt dat mensen onschuldige dieren de vreselijkste dingen aan doen? Bovendien zeggen de experts: ‘Waar dieren in nood zijn, zijn vaak ook mensen in nood’. Is dierenmishandeling een voorbode van geweld tegen mensen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met GZ-psycholoog Nienke Endenburg van het Landelijk Expertisecentrum voor Dierenmishandeling en Joop de Schepper, landelijk portefeuillehouder dierenpolitie. Onderzoeksjournalist Rick Pietersz duikt in de cijfers en rijdt mee met de dierenambulance.

Luister nu naar de podcast!
Moeder Navalny heeft haar zoon gezien

De moeder van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny zegt dat ze het lichaam van haar overleden zoon heeft gezien. Ze vreest dat autoriteiten het lichaam…

Lees meer

Dode wolf niet omgekomen door geweld, maar door geelzucht

De jonge wolf die in november vorig jaar dood werd gevonden in een modderpoel in Uddel is gestorven aan geelzucht. Dat is gebleken uit onderzoek…

Lees meer

Ook het Witte Huis ziet Rutte zitten als NAVO-topman

Het Witte Huis schaart zich openlijk achter scheidend premier Mark Rutte als nieuwe topman van de NAVO. Een woordvoerder bevestigde de Amerikaanse steun voor de…

Lees meer

Nog twee mannen aangehouden voor rellen Eritreeërs

De politie heeft nog twee verdachten aangehouden voor de rellen tussen Eritreeërs rond een zalencentrum in Den Haag, meldt het OM donderdag. Het gaat om…

Lees meer

Houd paraplu, regenjas en laarzen in de aanslag: storm Louis kom eraan

Op Limburg na geldt donderdagavond in het hele land code oranje vanwege storm Louis, meldt het KNMI. Vanaf 19.00 uur trekt storm Louis over Zeeland…

Lees meer

Meisje (17) overleden door steekpartij Winsum

In het Groningse dorp Winsum is een meisje van 17 jaar overleden na een steekpartij op de A.S. de Blécourtlaan, woensdagavond. Ze werd woensdagavond zwaargewond…

Lees meer

COA: 2032 asielzoekers in Ter Apel, maximum overschreden

In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben 2032 asielzoekers de nacht doorgebracht, zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dat zijn er…

Lees meer

Jeroen Lenaers (CDA-Europarlementariër): ‘Pas na verkiezingen duidelijkheid of BBB en NSC welkom zijn bij EVP-fractie’

Het is voor NSC en BBB wachten geblazen tot zij duidelijkheid krijgen om zich te voegen aan de EVP-fractie in het Europees Parlement. Daar komt…

Lees meer