main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 15 februari 2022 — 08:48

Kleine dorpen op platteland dreigen huisarts kwijt te raken

Kleine dorpen op het platteland vrezen voor de positie van hun huisarts. Deze staat onder druk door een gebrek aan opvolgers en de groeiende macht van zorgverzekeraars. Dat schrijft het AD. Een alliantie van verschillende partijen wil dat het kabinet ingrijpt. Vandaag presenteren zij een manifest.

Onder meer de Landelijke Huisartsen Vereniging, de Nederlandse Vereniging van Kleine Kernen en ouderenorganisaties ANBO en KBO-PCOB willen het probleem op de kaart zetten. Concreet punt van zorg is de positie van apotheekhoudende huisartsen.

Daarvan zijn er ongeveer 320 in Nederland, met name in kleine dorpen. Zij verlenen niet alleen huisartsenzorg, maar voorzien hun patiënten ook van medicijnen.

Zorgverzekeraars

De distributie van medicijnen en medische hulpmiddelen wordt echter steeds vaker uit het oogpunt van kostenbesparing verzorgd door zorgverzekeraars. Daardoor verliezen apotheekhoudende huisartsen een deel van hun omzet. Ze worden volgens de partijen achter het manifest bedreigd in hun voortbestaan.

Kennisinstelling Nivel voorspelde eerder al dat er in de komende jaren in een groot aantal regio’s een tekort aan huisartsen, onder meer door de groeiende zorgvraag. Vooral op het platteland kan dat snel nijpend worden. Zo gaat in Zeeland 45 procent van de huisartsen tussen nu en 2028 met pensioen.

Visie

De initiatiefnemers achter het manifest willen dat het kabinet met een visie komt op de toekomst van apotheekhoudende huisartsen. Daarbij moet bereikbaarheid van zorg centraal staan. Ook vragen ze de Nederlandse Zorgautoriteit ‘het sterk economisch dwingende karakter van contracteren door zorgverzekeraars’ ondergeschikt te maken aan goede patiëntenzorg.

LEES OOK: ‘Nederland niet voorbereid op nieuwe pandemie’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De cocaïne-economie in Nederland

Voor veel millennials is het hedendaags een doodgewone zaak om tijdens een feestavond een lijntje te snuiven. De cocaïne business is booming en drugscriminelen harken gemakkelijk miljarden ermee binnen.

Houden wij deze illegale praktijk zelf in stand door zelf het witte goed tot ons te nemen? En hoe groot is de cocaïne-economie in Nederland? Stand van Nederland: Generatie Next ging op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Verkiezingsuitslag bevestigd: PVV grootste in Kamer, D66 loopt 10e zetel op haar naar mis

De PVV wordt inderdaad de grootste fractie in de nieuwe Tweede Kamer. De partij van Geert Wilders krijgt 37 zetels. Daarna volgen GroenLinks-PvdA met 25…

Lees meer

Twee jaar na The Voice neemt het aantal slachtoffer-dadergesprekken nog steeds toe

Steeds meer zedenslachtoffers willen in gesprek met de dader. Voor het tweede jaar op rij stijgt het aantal aanmeldingen voor dit soort gesprekken. Dat meldt…

Lees meer

Voorzitter klimaattop tevreden over eerste dag

De voorzitter van de internationale klimaattop in Dubai was donderdag erg tevreden over de eerste dag van COP28. “Het is opmerkelijk hoe enthousiast alle delegaties…

Lees meer

Ministerie: ‘escape’ voor LUMC na wegvallen kinderhartchirurgie

Demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) heeft een “escape” voor het LUMC om de status van academisch ziekenhuis te behouden als de kinderhartchirurgie daar verdwijnt. Het…

Lees meer

NVJ na staking kranten: heftigere acties als nieuw bod uitblijft

Zo’n duizend journalisten hebben donderdag een uur het werk neergelegd uit onvrede over de cao-onderhandelingen. Dat laat een woordvoerster van de NVJ weten. Verschillende kranten…

Lees meer

Omwonenden Uden naar rechter tegen noodopvang asielzoekers

Een groep van ruim dertig omwonenden in het Brabantse Uden heeft de gemeente Maashorst en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) voor de rechter gesleept….

Lees meer

Streep door grote opvanglocatie in Purmerend voor Oekraïners

Het plan van de gemeente Purmerend om een opvanglocatie te realiseren voor tussen de 500 en 1500 Oekraïense vluchtelingen gaat niet door. De gemeente zegt…

Lees meer