Kleine dorpen op platteland dreigen huisarts kwijt te raken
Kleine dorpen op het platteland vrezen voor de positie van hun huisarts. Deze staat onder druk door een gebrek aan opvolgers en de groeiende macht van zorgverzekeraars. Dat schrijft het AD. Een alliantie van verschillende partijen wil dat het kabinet ingrijpt. Vandaag presenteren zij een manifest.
Onder meer de Landelijke Huisartsen Vereniging, de Nederlandse Vereniging van Kleine Kernen en ouderenorganisaties ANBO en KBO-PCOB willen het probleem op de kaart zetten. Concreet punt van zorg is de positie van apotheekhoudende huisartsen.
Daarvan zijn er ongeveer 320 in Nederland, met name in kleine dorpen. Zij verlenen niet alleen huisartsenzorg, maar voorzien hun patiënten ook van medicijnen.
Zorgverzekeraars
De distributie van medicijnen en medische hulpmiddelen wordt echter steeds vaker uit het oogpunt van kostenbesparing verzorgd door zorgverzekeraars. Daardoor verliezen apotheekhoudende huisartsen een deel van hun omzet. Ze worden volgens de partijen achter het manifest bedreigd in hun voortbestaan.
Kennisinstelling Nivel voorspelde eerder al dat er in de komende jaren in een groot aantal regio’s een tekort aan huisartsen, onder meer door de groeiende zorgvraag. Vooral op het platteland kan dat snel nijpend worden. Zo gaat in Zeeland 45 procent van de huisartsen tussen nu en 2028 met pensioen.
Visie
De initiatiefnemers achter het manifest willen dat het kabinet met een visie komt op de toekomst van apotheekhoudende huisartsen. Daarbij moet bereikbaarheid van zorg centraal staan. Ook vragen ze de Nederlandse Zorgautoriteit ‘het sterk economisch dwingende karakter van contracteren door zorgverzekeraars’ ondergeschikt te maken aan goede patiëntenzorg.