Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Klimaatverandering voor rekening millennials: ‘Zij moeten als toekomstige risicodragers in beweging komen’

Redactie

Klimaatverandering is zo ongeveer de grootste uitdaging waar millennials voor staan, en de kosten komen ook op hun schouders te liggen. Want hoeveel hebben we er precies voor over om slachtoffers te compenseren? In Stand van Nederland: Generatie Next zoekt presentatrice Jill Bleiksoot het uit.

Volgens hoogleraar water en klimaatrisico Jeroen Aerts zijn verzekeraars en de overheid in ieder geval nog niet helemaal op grote klimaatrampen voorbereid. "Kleine schades kunnen we aan, maar de grotere rampen zijn een ander verhaal. Dat kan een impact op de economie hebben", zegt hij in het WNL-programma. "Dus die afstemming, daar moet nog wel wat in gebeuren."

Een voorbeeld is de watersnoodramp in Limburg, in juli vorig jaar. Burgemeester van het zwaar getroffen Valkenburg, Daan Prevoo, benadrukt dat dit het gevolg was van klimaatverandering. "En nu zijn we zeven maanden verder, en is er weinig duidelijkheid over bij wie je nu moet zijn om perspectief te krijgen", zegt hij.

Jonge gezinnen in financiële onzekerheid

"En dan heb ik het niet alleen over de ondernemer, maar ook over jonge gezinnen die bijvoorbeeld net een huis gekocht hebben dat nu zwaar beschadigd is." Zij kampen nu met financiële zorgen, aangezien verzekeringen niet of onvoldoende uitkeren. "Het is zuur voor jonge mensen dat zij opgezadeld worden van tussen de 50.000 en 100.000 euro. Hoe ga je dat inhalen?"

Overheid en verzekeraars moeten dus samen optrekken om de afhandeling te versnellen en de onzekerheid voor jongere generaties weg te nemen. "Het is belangrijk dat er een visie komt over hoe Nederland eruit moet komen te zien. Dus we moeten ons niet alleen richten op de energietransitie, of waar die 1 miljoen woningen moeten komen, of de zeespiegel. Nee, het is en, en, en", beklemtoont Aerts. "We moeten met al die ontwikkelingen tegelijkertijd rekening houden en bedenken: hoe willen we dat Nederland eruit ziet?"

Het begint door te dringen dat die langetermijnvisie belangrijk is, maar er is nog niet voldoende besef, stelt hij. "We moeten toewerken naar een toekomst die we allemaal willen."

'Ook jongere generaties moeten van risico bewust zijn'

En wat betreft die toekomst kunnen we flink wat leren van de situatie in Limburg afgelopen zomer. "We hebben geleerd dat klimaatverandering voor heel veel schade zorgt, zowel mentaal als economisch. Van dat risico moeten ook de jongere generaties zich bewust zijn", zegt de Valkenburgse burgemeester. "Het zijn de millennials die in beweging moeten komen omdat dat de toekomstige risicodragers zijn."

De nieuwe generatie moet dus goed kijken naar welke keuzes ze maken, zegt Prevoo, zoals in welk gebied ze willen gaan wonen. "Zijn daar bepaalde risico's die ik dan neem? Met klimaatverandering en alle voorspellingen die er zijn, weet je dat je een risico neemt. Want de realiteit, die is er."

Zo'n 60 procent van Nederland kan overstromen, een gebied waarin meer dan 9 miljoen mensen wonen. Waar kan de nieuwe generatie straks nog veilig wonen en voor welke prijs? Het water komt eraan. Kijk deze aflevering nu terug op NPO Start.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau