Jetten ziet kansen voor Nederland in aanpak klimaatcrisis: ‘Dit kan ook een exportproduct worden’
Het kabinet heeft grote plannen om de klimaat -en stikstofcrisis aan te pakken. Daarvoor is veel geld opzij gelegd. Het is makkelijker gezegd dan gedaan, want hoe draaien wij alle al gedane schade terug? Dat is onder meer aan minister van Klimaat en Energie, Rob Jetten, om die problemen op te lossen. "Als wij de aarde leefbaar willen doorgeven, dan moeten wij aan de bak", zegt hij bij Op1 op NPO 1.
Een van de plannen van het kabinet om het klimaat te verbeten is het verminderen van CO2-uitstoot. In 2030 moet dat tenminste met 55 procent verminderd zijn. Jetten voelt zich geroepen om dit probleem serieus te nemen. "Misschien heeft het met mijn generatie te maken, maar de klimaatopgave is dé opgave van deze tijd is", zegt hij.
De politicus refereert aan recente natuurrampen, zoals de overstromingen in Nederland, Duitsland en België. "Je ziet daar wat voor enorm effect het kan hebben als je steeds meer van dat extreme weer krijgt. Dus als wij de aarde leefbaar willen doorgeven, dan moeten wij aan de bak."
Tekst gaat verder onder tweet
Het kabinet wil tenminste 55 procent minder CO2-uitstoot in 2030, dat is een zware kluif. Minister voor Klimaat en Energie @RobJetten: “Misschien heeft het met mijn generatie te maken, maar de klimaatmissie voelt als dé doelstelling. Het is ook een nieuw businessmodel.” #Op1 pic.twitter.com/gRqky3ew8U
— Café Kockelmann (@CafeKockelmann) February 11, 2022
Verdienmodel
In het coalitieakkoord staat de nadrukkelijke wens dat Nederland 'koploper' in Europa moet worden in de aanpak van het klimaat. Het feit dat Nederland voorop wil lopen, heeft er volgens Jetten mee te maken dat er "enorm veel kansen liggen voor de Nederlandse economie".
Hij legt uit: "We hebben een krachtige landbouwsector, sterke industrie en wij zijn goed in handel op zee. Als het ons lukt om met groene waterstof die industrie sneller te verduurzamen, dan kan het ook een exportproduct worden. Dus het is eigenlijk ook een nieuw verdienmodel voor Nederland." Het is dus eigenlijk dubbel prijs. "De opwarming van de aarde afremmen en een kans om een sterke Nederlandse economie door te geven."
Hoge energierekening
In het verminderen van de CO2-uitstoot om klimaatcrisis aan te pakken moeten soms "pijnlijke keuzes" gemaakt worden. Denk bijvoorbeeld aan alle mensen die wel willen verduurzamen - door hun huis te isoleren - maar zich dit niet kunnen veroorloven. "Wij willen ervoor zorgen dat iedereen kan meekomen", zegt Jetten. Bijvoorbeeld door huisisolatie betaalbaarder te maken.
Isoleren heeft voor veel mensen ook een financiële reden. De energierekening wordt alsmaar duurder, dat heeft ook te maken met het gas dat vanuit Rusland komt. Niemand wilt in de winter thuis in de kou zitten, dus uiteindelijk gaat de verwarming dan toch aan. En daarbij dus ook een hoge energierekening.
Heel veel goedkopere alternatieven dan gas zijn er niet. "Het legt het vergrootglas op dat wij onafhankelijker moeten worden van energievoorziening", zegt Jetten. "Het belangrijkste is dat men in Nederland minder afhankelijk wordt van gas". Door huizen te isoleren of door in steden meer warmtenetten uit de grond te stampen. "Wij hebben deze aarde leeggeroofd, dus het is ook aan ons om het te herstellen."