Woningnood wordt komende jaren alleen nog maar groter
Het tekort aan woningen in Nederland loopt waarschijnlijk nog zeker drie jaar op. Dat denken deskundigen van adviesbureau Capital Value. Het aantal huishoudens groeit, terwijl er de afgelopen jaren te weinig bouwvergunningen zijn verleend. Bovendien duurt het bouwen van nieuwe huizen vaak meerdere jaren.
De druk op de huizenmarkt is met een tekort van bijna 279.000 woningen nu al ongekend hoog. Dat komt namelijk neer op 3,5 procent van de woningvoorraad, zeggen de kenners. Maar het probleem zal komende tijd alleen maar erger worden, schatten ze in. In 2024 missen we in Nederland volgens hen 316.000 woningen.
Starters en ouderen
Dit vormt vooral voor starters en ouderen een groot probleem, aldus Capital Value. Er zijn momenteel zo'n 244.000 jonge huishoudens die bijvoorbeeld te klein of op de verkeerde plaats zouden wonen. Dat is bijna een kwart van het totaal in de leeftijdsgroep tot 30 jaar.
Nieuwe woningen
Capital Value denkt dat het wel mogelijk moet zijn om meer woningen te bouwen. Zo zouden woningcoöperaties op jaarbasis bijvoorbeeld 25.000 sociale woningen kunnen bouwen wanneer de verhuurdersheffing volledig wordt afgeschaft, zo wordt geopperd.
Ook deskundigen van ING zien mogelijkheden bij woningcorporaties. In potentie is een nieuwbouw van zo’n 14.000 nieuwe middenhuurwoningen per jaar financieel haalbaar voor corporaties, heeft de bank berekend. "We zien dat zij de handschoen oppakken, maar zij kunnen dit niet alleen. Samen optrekken en met de gemeente en andere ontwikkelaars maakt versnelde bouw van middenhuurwoningen mogelijk", zegt ING-sectorbankier Jan Willem Spijkman.