Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

‘Groen’ kabinet rijdt zelf nog in vervuilende benzineslurpers

Redactie

In het kersverse regeerakkoord staat in geuren en kleuren beschreven hoe Rutte IV het klimaat wil herstellen, maar een groot aantal ministers en staatssecretarissen rijdt zelf nog in vervuilende auto's. Dat schrijft het AD vandaag. Slechts twee van de 31 voor ministers en staatssecretarissen beschikbare wagens zijn volledig elektrisch.

Slechts twee van de in totaal 31 beschikbare wagens zijn volledig elektrisch. En dat is nog een heel eind weg van de doelstellingen die het kabinet zichzelf heeft opgelegd.

Volledig nul-emissie

In 2028 wil de overheid namelijk "volledig nul-emissie" rijden. Dat betekent dat er nog een stuk meer volledig elektrische Audi’s A6 en A8 binnen de ministersploeg bij moeten komen.

Momenteel rijden er nog vier benzinewagens rond (BMW’s en Mercedessen) en vijf dieselauto’s (Mercedes). Twintig ministers en staatssecretarissen rijden al wel rond in plug-in hybride BMW’s, maar ook die zijn niet nul-emissie.

Al in 2020 zouden de voertuigen van de rijksoverheid voor 20 procent uit emissievrije wagens moeten bestaan. Toenmalig staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur, D66) schreef toen dat de overheid met vergroening van het "eigen wagenpark voorop wilde lopen".

Die doelstelling werd toen al niet gehaald met de 13.500 wagens van het Rijk. Twee jaar later blijkt de bewindsliedenploeg van Rutte IV helemaal achter te lopen.

"Op dit moment is een groot deel van de voertuigen voor bewindslieden al hybride”, laat een woordvoerder van Defensie desgevraagd weten aan het AD. "De komende jaren wordt het wagenpark verder verduurzaamd."

Of het hele wagenpark van de ministers uitstootvrij gaat zijn is nog maar de vraag. Zo rijden de minister van Justitie, Dilan Yesilgöz, en premier Mark Rutte in bepantserde wagens om veiligheidsredenen. Die auto's zijn op dit moment nog niet "groen" te verkrijgen. Maar Defensie houdt hoop: "De technologische ontwikkelingen op dit gebied gaan snel."

LEES OOK: Zoveelste klap voor woningbouw Randstad: terugdringen maximumsnelheid levert onvoldoende op


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau