Compensatie spaartaks volgens ambtenaren ook in simpeler scenario al ‘nagenoeg onmogelijke opgave’
Terwijl het kabinet er nog niet over uit is wie de gedupeerden van de spaartaks terug moet betalen, zou er binnen de Belastingdienst vorig jaar al geconcludeerd zijn dat compensatie een “nagenoeg onmogelijke opgave” zou worden. Bovendien gingen de ambtenaren daarbij uit van een “eenvoudiger” scenario dan het scenario dat er nu daadwerkelijk ligt.
Om de aanslagen handmatig te controleren zouden er tal van ambtenaren nodig zijn, of maandenlang aan een ict-wijziging gewerkt moeten worden, zo schrijft De Telegraaf.
Presentatie niet representatief
Dat schetsen de ambtenaren in een presentatie over het herstellen van de miljardenschade. Deze is ontstaan nu de Hoge Raad heeft geoordeeld dat de huidige vermogensrendementsheffing niet toegestaan is. In de volksmond staat deze beter bekend als de ‘spaartaks’. Dat is de belasting die men moet betalen over de inkomsten uit sparen en beleggen in box 3.
De presentatie werd op verzoek van Kamerlid Pieter Omtzigt gedeeld met de Tweede Kamer door staatssecretaris van Financiën, Marnix van Rij. De presentatie werd al gehouden voordat de Hoge Raad zijn arrest uitsprak, begin december. Daarom zijn de opties volgens Van Rij “niet representatief voor de huidige situatie”. Als uitgangspunt namen de ambtenaren namelijk het advies van de advocaat-generaal aan de hoogste rechter voordat die uitspraak deed.
De advocaat-generaal stelde dat de fiscus niet mocht werken met een fictieve verdeling tussen het geld dat mensen sparen, of waarmee ze beleggen of op een andere manier rendement probeerde te halen. Maar over de hoogte van het fictieve rendement dat de Belastingdienst daarbij rekende liet de advocaat-generaal zich niet uit.
De uitspraak pakte uiteindelijk anders uit, want De Hoge Raad ging nog een stap verder. De hoogste rechter vindt namelijk dat de Belastingdienst alleen belasting mag heffen op het rendement dat mensen daadwerkelijk hebben behaald.
De scenario’s waar de ambtenaren in december van uitgingen hielden volgens Omtzigt dus ‘rekening met een eenvoudig scenario’. En die scenario’s leverden al veel problemen op, terwijl het nu dus nog veel ingewikkelder ligt.
Het Kamerlid mist bovendien de eventuele gevolgen van de compensatie voor bijvoorbeeld toeslagen en eigen bijdrages die mensen krijgen of betalen.
Drie scenario’s
In de presentatie worden drie scenario’s geschetst die de schade kunnen herstellen voor degenen die te veel belasting hebben betaald. Zo kan dat volgens de ambtenaren alleen via wat in fiscus-termen een “afwijkende verwerking” heet, een “arbeidsintensief proces”. Het kost namelijk een uur per aanslag. Gezien de in elk geval honderdduizenden (en misschien wel miljoenen) aanslagen die hersteld moeten worden, wordt het door de fiscus bestempeld “een nagenoeg onmogelijke opgave voor de uitvoering”.
Aan het corrigeren van 120.000 aanslagen zouden tachtig tot honderd mensen een jaar fulltime moeten werken, zo becijferen de ambtenaren. En er zijn er al veel meer gegrond verklaard door Van Rij: namelijk 200.000.
‘Geld terug voor alle gedupeerden spaartaks’
Er klinkt vanuit de Tweede Kamer bovendien een wens om niet alleen de mensen tegemoet te komen die al bezwaar hadden gemaakt, maar in elk geval alle spaarders. Die oproep deed PvdA-Kamerlid Henk Nijboer recent nog in Sven Op 1.
Tekst gaat verder onder de tweet.
De uitspraak van de Hoge Raad over de vermogensrendementsheffing moet opgevolgd worden. Dat betekent volgens PvdA'er @HenkNijboer dat álle gedupeerden terugbetaald moeten worden. "Het lijkt me ondenkbaar als je zegt dat je alleen de spaarders die procedeerden compenseert." #WNL pic.twitter.com/DyaExb05cj
— Sven op 1 (@Sven_op_1) February 2, 2022
Deze spaarders hebben namelijk bijna geen rente gekregen over hun vermogen, maar moesten wel belasting betalen. Als al deze mensen ook gecompenseerd moeten worden, zou het gaan om zo’n 1 miljoen te corrigeren aanslagen per jaar, over een periode van vier jaar (2017-2020).
De twee andere opties zijn robotisering of automatisering van die handmatige aanpassingen. Die eerste zal volgens de ambtenaren “weinig soelaas” bieden in deze moeilijke situatie. De automatisering van het herstel is afgelopen december verder uitgedacht. Dat blijkt uit een memo. Daar kwam uit dat het zeker 250 dagen zou duren om het verouderde ict-systeem van de fiscus voor die taak aan te passen.
LEES OOK: Volt-Nederland wil de overwaarde van huizen belasten: ‘Uiteindelijk geen oplossing’
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Terugluisteren: D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman
Ook te gast is voormalig MIVD-baas Pieter Cobelens over sabotage-activiteiten door de Russen en Chinezen. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf schuift aan over geweld tegen vrouwen en journalist Rudi Vranckx neemt afscheid als oorlogsverslaggever bij de VRT en vertelt over zijn boek ‘Mijn Kleine Oorlog’.
Klik hier en luister deze uitzending nu terug!
De waarde van de bitcoin is dit weekend tot nu toe onder de grens van 100.000 dollar gebleven. ’s Werelds bekendste en meest verhandelde cryptomunt…
Lees meerDeze zondag is officieel de warmste 24 november ooit in Nederland gemeten. Bij weerstation De Bilt werd rond het middaguur 14,7 graden gemeten, meldt Weeronline….
Lees meerKlimaatminister Sophie Hermans is blij dat de klimaattop in Bakoe tot “goede afspraken” heeft geleid. De 300 miljard dollar aan klimaatfinanciering van rijke naar arme…
Lees meerFemicide wordt in Nederland nog altijd niet serieus genoeg genomen. Dat zegt rechtbankverslaggever van De Telegraaf Saskia Belleman. Ze luidt de noodklok. “Iedere week weer…
Lees meerD66-leider Rob Jetten uit scherpe kritiek op het kabinet. “Van al die grote beloftes van de coalitie is nog helemaal niets terechtgekomen”, zegt Jetten in…
Lees meerMicrodosing, het toedienen van kleine hoeveelheden drugs, wordt steeds populairder onder millennials. Desondanks kleeft er ook een taboe op het gebruik van psychedelica, ofwel natuurlijke…
Lees meerEurocommissaris Wopke Hoekstra denkt dat de klimaattop in Bakoe herinnerd zal worden als “een nieuw begin voor klimaatfinanciering”. De klimaatcommissaris noemt het “echt uitzonderlijk” dat…
Lees meerDe inzet van noodnachtopvang om het asielzoekerscentrum in Ter Apel te ontlasten, zorgt voor extra hoge kosten. Dat zegt Paula Lambeck, regiomanager van het Centraal…
Lees meerWeeronline verwacht dat de komende winter zacht en met een normale hoeveelheid regen verloopt. Dat baseert het weerbureau op seizoensmodellen. “Het ziet ernaar uit dat…
Lees meerGeweld tegen vrouwen is aan de orde van de dag in ons land. Vaak is de eigen partner of ex-partner hoofdschuldige aan het geweld. Koploper…
Lees meerZaterdag, op het partijcongres van Nieuw Sociaal Contract (NSC), maakte Pieter Omtzigt na lange tijd weer zijn opwachting. Ondanks dat zijn partij in onrustig vaarwater…
Lees meerDoor de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…
Lees meerDe verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…
Lees meerZaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…
Lees meerDe manifestatie met zwarte pieten op het Piramideplein in Rijswijk is “zonder bijzonderheden” verlopen, meldt een gemeentewoordvoerder. De Zuid-Hollandse gemeente had op advies van de…
Lees meer