main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 7 februari 2022 — 10:24

Migranten blokkeren uitzet massaal met weigeren coronatest

1360 van de 4970 geboekte uitzetvluchten werden het afgelopen jaar geannuleerd omdat een migrant weigerde mee te werken aan een coronatest. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Justitie en Veiligheid, die in handen zijn van De Telegraaf.

Het weigeren van een coronatest is inmiddels verreweg de belangrijkste reden dat uitzetting mislukt, schrijft de krant. Migranten die geen recht hebben op verblijf in Nederland kunnen daarmee hun vertrek dwarsbomen. Veel landen eisen voor aankomst een negatief testbewijs.

Er wordt steeds vaker van de troef gebruik gemaakt. Ging het in 2021 om 1360 weigeraars, een jaar eerder waren het er slechts 20. In sommige gevallen gaat het om één weigeraar die meerdere uitzettingsvluchten blokkeert.

‘Belangrijkste reden’

“Dit is nog steeds de belangrijkste reden dat vluchten geannuleerd worden. Daarna volgt ’zelfstandig vertrek zonder toezicht’ met 550 geannuleerde vluchten in 2021”, zegt een woordvoerster van het ministerie van Justitie en Veiligheid tegen de krant.

VVD-Kamerlid Peter Valstar diende onlangs een motie in om te onderzoeken of een test kan worden afgedwongen. De verwachting is dat de Kamer rond het voorjaarsreces wordt geïnformeerd over de uitkomsten van de verkenning.

LEES OOK: Uitgeprocedeerde asielzoekers misbruiken coronaregels om niet uitgezet te worden

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Haagse Lobby

Het Openbaar Ministerie in Den Haag vroeg vandaag de rechtbank om een streep te zetten door maar liefst 53 strafzaken in verband met capaciteitsproblemen. Drugsdealers en inbrekers gaan hierdoor vrijuit en slachtoffers worden de dupe van grote personeelstekorten in de strafrechtketen. Wat moet er gebeuren om ons land veilig te houden? Te gast zijn:

  • Justitiewoordvoerder in de Tweede Kamer Anne Kuik (CDA)
  • Burgemeester van Deventer Ron König
  • Vicevoorzitter van de Nederlandse Politiebond Albert Springer
Maandag tussen 20.30 en 21.30

Op1

Premier Rutte is maandag te gast in een speciale uitzending van Op1, rechtstreeks vanuit het Catshuis, op NPO1.

In een WNL-Catshuis-special van Op1 praat Sven Kockelmann een klein uur met de premier. Over onder meer de zorgen en de onrust in het land. Over de kritiek op het kabinet en de premier zelf. In een tijd waarin het vertrouwen in de politiek laag is, de problemen zich opstapelen en de zorgen over de bestaanszekerheid groot zijn. Vlak na zijn felle toespraak richting Vladimir Poetin bij de Verenigde Naties, zal de Minister-President ook worden bevraagd over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor ons land, op korte en langere termijn.

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf, 201.600 dieren gedood

Ruim 200.000 dieren bij een pluimveebedrijf in Nieuw-Weerdinge in Drenthe worden gedood omdat daar de vogelgriep is vastgesteld. Het is waarschijnlijk de ernstig besmettelijke versie…

Lees meer

Eerste asielzoekers komen aan op cruiseschip in Velsen-Noord

De eerste honderd asielzoekers zijn maandagmiddag aangekomen bij het cruiseschip in Velsen-Noord, waar het komende half jaar een noodopvang is ingericht. De groep kwam met…

Lees meer

Verdachte van betrokkenheid aanslag Peter R. de Vries aangehouden

Een 30-jarige man uit Polen is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Dit maakte het Openbaar Ministerie…

Lees meer

Aantal opgenomen mensen met corona loopt snel op

Het aantal mensen dat met een coronabesmetting in het ziekenhuis ligt, stijgt snel. Ziekenhuizen behandelen momenteel 601 positief geteste mensen. Dat zijn er 102 meer…

Lees meer

Voorman Bouwend Nederland Maxime Verhagen: woonagenda Hugo de Jonge in gevaar

Het extra geld dat in het regeerakkoord beschikbaar is gemaakt voor de woningmarkt blijft volgens voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen “allemaal op de plank…

Lees meer

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

Blijf nu op de hoogte van het laatste nieuws.

Klik hier