Banken stappen niet graag in project Feyenoord City: ‘Het risico is te groot’
Een nieuw stadion, Feyenoord City, of blijven spelen in de eigen vertrouwde Kuip. Het is een vraagstuk dat niet alleen de club Feyenoord, maar ook de stad Rotterdam al lange tijd bezighoudt. De financiering van zo'n gigantisch bouwproject is echter niet zo gemakkelijk geregeld.
In Rotterdam heeft men een groot hart voor De Kuip. Het stadion voelt vertrouwt aan en is al sinds 1937 het thuisfront van Feyenoord. Het stadion zit altijd vol met jongelui, millennials en ouderen. Man en vrouw of hele gezinnen. Veel supporters willen dan ook niet weg uit De Kuip en staan niet achter de bouw van een nieuw stadion.
De rol van banken
Arm of rijk, het bouwen van een nieuw stadion is altijd een ingewikkeld schaakspel. "Wat je over het algemeen ziet is dat de club zelf niet genoeg geld heeft om zo'n stadion te maken", legt wiskundige en sporteconoom Pieter Nieuwenhuis in Stand van Nederland: Generatie Next uit.
Als Feyenoord het geld niet zelf kan ophoesten, waar moet het dan vandaan komen? "Normaal, als je een business case hebt, ga je naar de bank en leen je geld. Dan zeg je: 'Van zo'n stadion kun je 50 jaar plezier hebben, dus kun je het je 50 jaar lang permitteren om 10 miljoen terug te betalen'."
Bankgarantie
Dat klinkt wel heel eenvoudig, maar zo ligt het in de werkelijkheid niet. Banken houden namelijk rekening met een risicofactor: wat doen we als het misgaat? "Dat zou betekenen dat je een onderpand nodig hebt. Een zekerheid", zegt Nieuwenhuis.
De bank pakt dan als het ware het stadion van Feyenoord af en verkoopt deze om met dat geld de schulden af te lossen. Daar zit een bank volgens de econoom niet op te wachten. "Want als een bank in Rotterdam zou beslissen iets af te pakken van Feyenoord, dan kunnen ze hun bancaire dienstverlening in die regio vergeten." Dat is niet wat een bank wil. Want een Rotterdamse millennial met een Feyenoordhart, zoekend naar een goede hypotheek, klopt dan liever aan bij een andere bank.
Met andere woorden kunnen banken het "reputatierisico niet nemen dat ze moeten uitwinnen". Dus moet er een andere oplossing komen om aan geld te komen. "Daar komt vaak een overheid bij kijken."
Nieuwe voetbalstadions zijn vaak een magneet voor compleet nieuwe wijken. MET woningen voor de nieuwe generatie. Maar hoeveel belastinggeld is daar voor nodig? Stand van Nederland: Generatie Next kijkt of stadions hun geld waard zijn
Kijk 3 februari om 21:05 naar NPO 2. Oude afleveringen zie je hier terug.