Econoom: ‘Onbegrijpelijk dat er in Nederland geen belasting wordt geheven op werkelijke rendementen’
Econoom Edin Mujagić noemt het "onbegrijpelijk" dat er in Nederland tot dusver geen belasting geheven wordt op werkelijke rendementen. Dat zegt hij in reactie op de discussie over de compensatie van de spaartaks. "Ik begrijp niet hoe we in dit land in staan zijn om het parkeren tot op de minuut nauwkeurig af te rekenen, maar het heffen van belastingen op werkelijke rendementen weer niet", zegt hij in Goedemorgen Nederland.
"Iedereen krijgt een jaaroverzicht. De overheid weet wat voor werkelijk rendement je behaalt", benadrukt de econoom. "Maar onze ict-systemen kunnen dat blijkbaar niet aan, en dan ga je het zoeken in aannames waardoor er altijd mensen zullen zijn die te veel belasting hebben betaald."
En dat is niet het enige, zegt Mujagić. "Door het vooruitzicht dat belasting aangeven wordt over een aangenomen rendement dwing je ook een paar mensen dingen te gaan doen die ze anders niet hadden gedaan. Ze moeten gaan beleggen om maar voldoende rendement te halen om er niet op achteruit te gaan. Dat zijn allemaal hele ongewenste zaken."
Spaartaks
De vermogensrendementsheffing, ofwel de spaartaks, is een belasting die je betaalt over je vermogen, zoals rente op spaargeld of een waardestijging van aandelen. Deze werd echter over een geschat rendement gerekend. Zo ging men er vóór 2017 van uit dat iedereen een rendement kon halen van 4 procent. Daarover werd 30 procent belasting geheven.
Na 2017 bedacht de Belastingdienst er nog iets nieuws bij. Bij mensen met een vermogen dat in aanmerking kwam voor de belasting van ongeveer 50.000 euro, ging de fiscus ervan uit dat zij daarvan twee derde op de bank hebben staan, en een derde hebben belegd. Boven het miljoen word je zelfs verondersteld alles in beleggingen te stoppen, zo legt RTL Nieuws uit.
En dat maakt nogal wat uit, want de Belastingdienst gaat ervan uit dat het rendement op beleggingen veel hoger is dan op spaargeld. Maar voor veel mensen ging deze redenering niet op. Als je bijvoorbeeld wel al je geld op de bank hebt staan, betaal je door deze regeling veel te veel belasting.
Hoge Raad
De Hoge Raad oordeelde eind december dan ook dat de spaartaks op de huidige manier niet toegestaan is. Dit betekent dat een grote groep mensen onterecht te veel vermogensbelasting heeft betaald, en dat die gecompenseerd moeten worden. Dit gaat het kabinet naar verwachting miljarden aan compensatie kosten.
De VVD weet nog niet wie die rekening precies krijgt. Volgens de regeringspartij is het veel te vroeg om dat nu al te bepalen, zo bleek gisteren uit het debat.
Het kabinet moet hier de komende tijd over besluiten, maar de coalitie is het er dus nog niet over eens. D66 wil het geld namelijk ophalen via de belasting van vermogen. Degenen die meer verdienen, moeten wat de partij betreft ook meer betalen.
'Beter ict-systeem'
De overheid zou er voor moeten zorgen dat de Belastingdienst een ict-systeem heeft dat wel met werkelijke rendementen kan rekenen, zegt Mujagić. "De informatie heb je. Daar ligt het niet aan, het ligt gewoon aan letterlijk de juiste computers hebben die dit aankunnen."