main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 1 februari 2022 — 14:27

Politie kampt met grote tekorten: ‘Investeren zodat de veiligheid gewaarborgd blijft’

Dit jaar komt de grootste werkgever van Nederland, de politie, 1400 mensen tekort. Nieuwe mensen opleiden kost veel tijd. Dat is iets wat het land niet heeft, omdat de veiligheid op straat onder druk staat. De SP wil dat het kabinet direct in actie komt.

SP heeft tien punten opgesteld waar verbetering moet plaatsvinden. “De wijkagent terug in de wijk”, zegt SP-leider Lilian Marijnissen bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. Dat is in haar ogen het belangrijkste punt dat aangepakt moet worden. “Er zijn grote tekorten bij de politie en dat leidt ertoe dat de wijkagent steeds minder in de wijk kan zijn.”

Het zorgt ook voor een soort sneeuwbaleffect. Want hierdoor blijven volgens Marijnissen ook aangiftes te lang op de plank liggen en begint criminaliteit in Nederland steeds meer te lonen.

Oorzaak

De oorzaak van het tekort komt doordat er “jarenlang op onze veiligheid en op de inzet van politiemensen is bezuinigd”, zegt de SP’er. Er worden wel nieuwe agenten opgeleid, maar het is vooralsnog niet genoeg om het vertrekkende aantal op te vangen. “Daar moet je nu flink in investeren, om ervoor te zorgen dat de veiligheid in de buurt gewaarborgd blijft.”

In het coalitieakkoord staat overigens dat het doel is om minimaal één wijkagent per 5000 inwoners te hebben. “Het probleem is dat dat aantal nooit wordt gehaald.”

Opleiden is in de ogen van SP de oplossing om het tekort van 1400 agenten op te vullen. “Daarom hebben wij ook het voorstel gedaan om meer te investeren in de politieacademie.”

Wijkagenten

Evert-Jan Rusticus is wijkagent in Den Haag, maar loopt nog zelden in die functie rond in zijn stad. “Ik word vaak voor demonstraties uitgetrokken. Soms ook voor de surveillancedienst of voor recherchewerkzaamheden. Zo vullen wij als wijkagenten de gaten op.”

Het is alleen niet altijd mogelijk om wijkagenten alleen in de wijk rond te laten lopen. Soms moet een agent gewoon bijspringen bij bijvoorbeeld een demonstratie, erkent ook Marijnissen. “Maar het probleem is hier natuurlijk dat er te weinig collega’s zijn, dus investeer hierin.”

Crimineel geld

Investeren kost natuurlijk geld en dat moet ergens vandaan komen. Volgens Marijnissen is er nog een hoop geld op te halen uit het criminele circuit. Zij zegt dat er jaarlijks zo’n 16 miljard euro aan crimineel geld wordt witgewassen. “Wij slagen erin om daar maar 100 tot 300 miljoen van terug te pakken.”

LEES OOK: Politie onderschept voor miljoenen aan cocaïne in Rotterdamse haven

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

Met miljoenen huishoudens die financieel in de knel raken richt vakbond FNV de ogen op de politiek en het bedrijfsleven. Zij moeten over de brug komen met geld. De bond wil daarvoor de straat op gaan en actie voeren. Voorzitter Tuur Elzinga praat erover met Thomas van Groningen in Sven op 1: Zomereditie.

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

De Nederlandse bevolking groeide in 2021 met 115 257 inwoners. Immigratie speelt daar ook een grote rol in en de verwachting is dat dit de komende decennia alleen maar zal toenemen. Dit brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen wij ervoor om dit in goede banen te leiden? Hoe zien de uitdagingen er precies uit?

Martijn de Greve bespreekt het in WNL Haagse Lobby Podcast met:

  • Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk
  • Immigratiedeskundige Jan van de Beek
  • Arbeidseconoom Pieter Gautier
Maandag tussen 20.30 en 21.30
Zorgen over lage waterstand: Rijn ligt nog maar paar centimeter boven laagste waterstand ooit

Het is uitzonderlijk dat de Rijn middenin de zomer zeer waarschijnlijk een recordlage stand gaat bereiken. Gewoonlijk is de gemiddelde waterstand bij Lobith in deze…

Lees meer

Boerenorganisaties niet blij met Remkes en koepels: ‘Ze spelen een politiek spel’

Boerenorganisaties vinden het maar niets dat bemiddelaar Johan Remkes met allerlei koepelorganisaties overleg aan het voeren is over de stikstofproblemen. “Dit gaat helemaal niks opleveren….

Lees meer

FNV-voorzitter Elzinga voorziet stakingen: ‘Inflatiecompensatie nodig, anders wordt het hete herfst’

Het kabinet overlegt deze week opnieuw over wat het kan doen tegen de torenhoge inflatie en de koopkrachtcrisis. Den Haag kijkt daarbij ook naar werkgevers….

Lees meer

Detailhandel ziet omzet groeien door prijsstijging, maar volume neemt af

De detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft…

Lees meer

Nederland groeit uit zijn voegen, hoe houden we het land met straks 20 miljoen mensen leefbaar?

Volgens cijfers van het CBS en verschillende bevolkingsonderzoeken groeit de Nederlandse bevolking gestaag door. Nu telt Nederland zo’n 17,7 miljoen inwoners en modellen geven aan…

Lees meer

Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder…

Lees meer

Oppas die ontucht pleegde: wat ik deed was fout, ik ben de dader

De 53-jarige vrouw die in de regio Eindhoven als oppas werkte en ontucht pleegde met zeker zeven kinderen, heeft maandag in een verklaring bij de…

Lees meer

Rijkswaterstaat: verwijderde vlaggen soms weer teruggehangen

Rijkswaterstaat worstelt met weggehaalde omgekeerde vlaggen die vervolgens opnieuw worden opgehangen. Hoeveel vlaggen Rijkswaterstaat heeft weggehaald en hoeveel er teruggehangen zijn, kon een woordvoerster niet…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in