Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Deepfake is dé nieuwste manier van oplichten: ‘Ze zijn erg geraffineerd tegenwoordig’

Een negatieve trend is dat steeds meer mensen online opgelicht worden. Vaak gebeurt dit via mail of een berichtje op Whatsapp. Daarvan zijn de meeste mensen inmiddels wel van doordrongen, maar geldt dat ook voor de nieuwste manier van oplichten?

Aan een mail kun je nog wel herkennen dat iets nep is, maar hoe zit dat als je iemand daadwerkelijk op je beeldscherm ziet? Middels deepfake is echt en nep haast niet meer van elkaar te onderscheiden. Dat blijkt maar weer, want steeds vaker worden mensen via deze weg opgelicht.

Deepfakes

Esther maakte het mee. Zij ontmoette een man op de datingapp Tinder en vertrouwde hem zo erg, dat zij in totaal maar liefst 145.000 euro naar hem overmaakte. Dat vertelt zij aan De Telegraaf. "Ik kon met hem videobellen. Het leek heel betrouwbaar, maar het waren allemaal deepfakes."

In het geval van Esther leidde het spoor tot Nigeria. Daar deed iemand zich voor als een ander persoon en gebruikte foto's en video's van een Russische zakenman. Via videotechnologie kunnen ze die man dan andere teksten laten zeggen.

Fraudehelpdesk

Esther is niet het enige slachtoffer van deze nieuwe manier van oplichten. Bij de Fraudehelpdesk hebben zich in 2021 ruim een half miljoen Nederlanders gemeld. Totaal werd er in 2021 voor bijna 47 miljoen euro buitgemaakt. Een jaar eerder was dat nog ruim 41 miljoen euro.

"Ze zijn zo geraffineerd tegenwoordig", zegt AD-columnist Angela de Jong bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Ik weet ook niet wat je eraan kunt doen."

De Fraudehelpdesk raadt aan om altijd een gezond wantrouwen te houden. Zeker in het geval als mensen om je gegevens vragen of bij het doen van betalingen.

LEES OOK: Deepfake wordt een steeds groter gevaar: ‘Bedreigend voor onze democratie’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau