Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Tahmina Akefi, partner van Peter R. de Vries: ‘Aanslag had voorkomen kunnen worden’

Redactie

De aanslag op Peter R. de Vries had voorkomen kunnen worden, zo stelt zijn partner Tahmina Akefi. "Daar ben ik van overtuigd", zegt ze in de WNL-documentaire De partner van Peter R. de Vries (Vertrouwelijk!). "De man die hem een paar keer heeft achtervolgd, onder andere op 28 juni, dat is zo opvallend geweest, dat het bij de politie is gemeld. Maar daar is niets mee gedaan, helemaal niks."

In de documentaire van misdaadjournalist Simon Vuyk stapte de 39-jarige Akefi vanavond voor het eerst uit de anonimiteit. Zes jaar lang had zij een relatie met de bekende misdaadverslaggever. Ze leerden elkaar in 2015 kennen, tijdens een live-uitzending van Pauw waar zij allebei te gast waren.

Akefi werkte zelf als journalist voor onder meer de NOS, BBC en NRC Handelsblad. Op dit moment presenteert ze nieuwsuitzendingen voor TV Rijnmond.

Spreekrecht

Een van de redenen dat zij uit de schaduw stapt is omdat zij tijdens de inhoudelijke behandeling van het strafproces tegen de aanslagplegers van Peter R. de Vries gebruik wil maken van haar spreekrecht. Dat wil zij niet anoniem doen.

Die melding over het feit dat Peter R. de Vries al een paar keer achtervolgd werd, kwam pas na de aanslag boven water, vertelt Akefi. "Toen pas hebben ze beelden van die 28ste opgevraagd en bekeken. En toen ontdekten ze dat degene die hem achtervolgd had ook bij de aanslag aanwezig was.”

Ook op 26 juni 2021 was Kamil E. vermoedelijk in hun buurt. Ze laten dan hun namen graveren in twee armbandjes die ze in Wenen hebben gekocht met de letters MGL, Mijn Grote Liefde. Op dat moment weten ze niet dat de telefoon van E. ook contact heeft gemaakt met een zendmast in hun buurt. "Hij was hier in de buurt. Met wat voor redenen weten we niet, maar hij was er wel. Toen ik dat hoorde, ik kan het niet eens beschrijven. Wij waren bezig met de toekomst, terwijl het plan om hem af te maken, dat lag klaar."

Tekst gaat verder onder de tweet.

'Alle alarmbellen hadden af moeten gaan'

"Ik kan er met mijn verstand niet bij dat er een melding binnenkomt dat Peter R. de Vries, de vertrouwenspersoon van de kroongetuige, is achtervolgd, en dat daar helemaal niks mee wordt gedaan", zegt ze in de documentaire. "Dan hadden alle alarmbellen af moeten gaan.”

Peter R. de Vries stierf op 15 juli 2021. Sinds zijn dood is er veel discussie rondom zijn beveiliging en of hij die gewild zou hebben of niet. "Ik vind het pijnlijk om steeds te horen dat hij geen beveiliging wilde", zegt Akefi daarover.

Tekst gaat verder onder de tweet.

"Hij wilde geen persoonsbeveiliging. Ik vroeg hem of ze dan niet de routes konden beveiligen, naar mijn huis of de studio. Toen zei hij letterlijk: 'Dat doen ze niet. Het is alles of niets'. Alles is dat je de sleutel van je vrijheid afgeeft aan de overheid, met steeds tien spierballen om je heen. De andere optie is: je bekijkt het maar", legt ze uit. "Ze wisten dus hoe groot het gevaar was. En dan vraag ik me af: waarom hebben ze hem niet gedwongen om beveiliging te nemen? Waarom was dat niet vanaf het eerste moment een keiharde voorwaarde?"

'Hij is afgeslacht omdat het systeem heeft gefaald'

Akefi: "Ze wilden niet dat hij de kroongetuige bijstond, en de echte reden is dat ze geen pottenkijker wilden. Niet om zijn veiligheid. Want dan zouden nog meer misstanden van dat falende systeem naar buiten komen. Hij is afgeslacht omdat het systeem heeft gefaald. Datzelfde systeem dat voor hem de reden was om de kroongetuige bij te staan."

Een aantal weken voor de aanslag ging De Vries langs bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) voor een gesprek. "Hij mocht zijn auto niet eens in de parkeergarage zetten en moest 500 meter lopen. Dus je nodigt iemand uit omdat zijn leven op het spel staat, maar een plekje reserveren, dat kon niet. Peter was woedend. ‘Dit is hoe ze met mijn veiligheid omgaan!’, zei hij."

De volledige documentaire De partner van Peter R. de Vries (Vertrouwelijk!) is nu hier terug te kijken, op NPO Start.

LEES OOK: Partner Peter R. de Vries stapt uit anonimiteit met WNL-documentaire: ‘Ze wilde niet te boek staan als het liefje van’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau