Natasja Froger pleit voor sluiting gesloten jeugdinstellingen: ‘Het laatste redmiddel dat niet goed is’
Gevangen zitten in de gesloten jeugdzorg omdat je hulp nodig hebt en er vervolgens beschadigder uit komen dan je al kwam. Dat overkomt honderden kinderen per jaar. Kinderen die eigenlijk in de jeugdpsychiatrie horen, door traumatische ervaringen in hun jeugd, kunnen daar niet terecht door lange wachtlijsten van tien maanden. Ambassadeur van Stichting het Vergeten Kind Natasja Froger pleit voor sluiting van gesloten jeugdzorg.
Door bezuinigingen in de zorg en te weinig mankracht belanden kinderen met psychische problemen in een gesloten inrichting. Volgens Froger is het niet goed om kinderen die getraumatiseerd zijn op te sluiten in een soort "gevangenis".
Laatste redmiddel
De gesloten jeugdinstellingen zijn volgens Froger "een laatste redmiddel, dat niet goed is". Zo'n 86% van de kinderen die in gesloten jeugdinrichtingen hebben gezeten, zegt er schadelijker uit te zijn gekomen. "En dat terwijl ze er al heel beschadigd in gingen", zegt Froger in het programma Goedemorgen Nederland op NPO1.
Froger pleit dan ook voor een sluiting van gesloten jeugdinstellingen. "Op het moment dat we die instellingen sluiten, moeten we wel op zoek naar alternatieven. En dat is wat er moet gebeuren."
Trauma op trauma
Jason Bhugwandass zat in zo'n gesloten jeugdinstelling en doet zijn verhaal aan Goedemorgen Nederland. "Ik weet nog dat ik bij binnenkomst direct de isoleercel in moest en daar net zo lang moest blijven tot ik in zou stemmen om gevisiteerd te worden. Je moet dan naakt bukken, zodat zij kunnen controleren of je iets bij je hebt."
Bhugwandass schetst hoe heftig zoiets is: "Je moet je voorstellen dat je daar komt en zelf niks verkeerd hebt gedaan. Je komt in een situatie terecht waarin je wordt behandeld alsof je een crimineel bent". Bhugwandass heeft er PTSS aan overgehouden. "De symptomen daarvan heb ik niet vanuit mijn huiselijk geweld-verleden, maar echt van de gesloten jeugdzorg. Het was een hele traumatische ervaring. En daarom moeten we ervoor zorgen dat kinderen passende zorg krijgen, daar past gesloten jeugdzorg niet bij."
"Je wordt soms uren opgesloten in een soort gevangenis, zonder de hulp die je nodig hebt", vult Froger aan. "En dat terwijl degene die je dat heeft aangedaan buiten vrij rondloopt." Volgens Froger is het nooit een aanval op de hulpverleners. "Die doen namelijk alles wat ze kunnen. Het is het het systeem wat niet deugt en dat moet echt veranderen".
LEES OOK: ‘Kabinet moet miljarden extra investeren in jeugdzorg’