main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 28 januari 2022 — 16:10

Het elektriciteitsnetwerk raakt overbelast, hoe lossen we dat op? ‘Maak piekuren duurder’

Het stroomnetwerk van Nederland kan alle elektriciteit binnenkort niet meer aan nu ons stroomverbruik door de verduurzaming zal verdubbelen. Een groot probleem voor de nieuwe generatie, maar niet onoplosbaar. Hoogleraar Machiel Mulder, professor in de energie-economie, denkt dat we slimmer moeten omgaan met de netten die er zijn door piekuren duurder te maken.

“Probeer het gebruik te verplaatsen van de piek naar de niet-piekuren. Wanneer je dingen doet die heel veel stroom verbruiken, dat je daarbij een prikkel hebt en denkt: kan het niet op een ander moment?”, legt hij uit in Stand van Nederland: Generatie Next.

En die prikkel kan gegeven worden via de prijs, zegt Mulder. “Dat je zegt: op sommige momenten is de piekprijs hoger, en dan word je gestimuleerd om na te denken of je iets niet kunt verschuiven naar een ander moment. Dan kun je veel meer mensen toelaten op het netwerk.”

‘Het hoeft per saldo niet meer te kosten’

Het zou een tussenoplossing kunnen zijn wat stroombeheerders meer tijd geeft om hoogspanningskabels- en stations aan te leggen. Het idee is niet nieuw. In de jaren 50 werd er ook al een systeem met piekuren ingevoerd.

Het wordt nogal een boodschap om aan mensen te vertellen dat je niet zomaar je auto kunt opladen terwijl je daar wel voor betaalt. “Maar het heeft ook voordelen”, beklemtoont Mulder. “Soms kunnen de tarieven lager zijn, dus in de daluren wanneer het gebruik heel laag is. Als je dan de tarieven verlaagt, hoeft het per saldo niet veel meer te kosten voor de bedrijven. Als je dat doet, dat blijkt ook uit onderzoek, zullen veel mensen dit een eerlijk systeem vinden.”

We zitten middenin een energietransitie, maar ons netwerk dreigt te bezwijken. Heeft generatie next strak nog betaalbare stroom? Millennial Jill Bleiksloot zoekt het uit in Stand van Nederland: Generatie Next.

Deze aflevering over stroomschaarste zie je donderdag 27 januari om 21:00 NPO Start. Oude afleveringen kijk je hier terug.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De cocaïne-economie in Nederland

Voor veel millennials is het hedendaags een doodgewone zaak om tijdens een feestavond een lijntje te snuiven. De cocaïne business is booming en drugscriminelen harken gemakkelijk miljarden ermee binnen.

Houden wij deze illegale praktijk zelf in stand door zelf het witte goed tot ons te nemen? En hoe groot is de cocaïne-economie in Nederland? Stand van Nederland: Generatie Next ging op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Verkiezingsuitslag bevestigd: PVV grootste in Kamer, D66 loopt 10e zetel op haar naar mis

De PVV wordt inderdaad de grootste fractie in de nieuwe Tweede Kamer. De partij van Geert Wilders krijgt 37 zetels. Daarna volgen GroenLinks-PvdA met 25…

Lees meer

Twee jaar na The Voice neemt het aantal slachtoffer-dadergesprekken nog steeds toe

Steeds meer zedenslachtoffers willen in gesprek met de dader. Voor het tweede jaar op rij stijgt het aantal aanmeldingen voor dit soort gesprekken. Dat meldt…

Lees meer

Voorzitter klimaattop tevreden over eerste dag

De voorzitter van de internationale klimaattop in Dubai was donderdag erg tevreden over de eerste dag van COP28. “Het is opmerkelijk hoe enthousiast alle delegaties…

Lees meer

Ministerie: ‘escape’ voor LUMC na wegvallen kinderhartchirurgie

Demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) heeft een “escape” voor het LUMC om de status van academisch ziekenhuis te behouden als de kinderhartchirurgie daar verdwijnt. Het…

Lees meer

NVJ na staking kranten: heftigere acties als nieuw bod uitblijft

Zo’n duizend journalisten hebben donderdag een uur het werk neergelegd uit onvrede over de cao-onderhandelingen. Dat laat een woordvoerster van de NVJ weten. Verschillende kranten…

Lees meer

Omwonenden Uden naar rechter tegen noodopvang asielzoekers

Een groep van ruim dertig omwonenden in het Brabantse Uden heeft de gemeente Maashorst en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) voor de rechter gesleept….

Lees meer

Streep door grote opvanglocatie in Purmerend voor Oekraïners

Het plan van de gemeente Purmerend om een opvanglocatie te realiseren voor tussen de 500 en 1500 Oekraïense vluchtelingen gaat niet door. De gemeente zegt…

Lees meer

Economen ING: groei economie bescheiden, koopkracht wel vooruit

De Nederlandse economie stagneert dit jaar en laat de komende jaren waarschijnlijk maar bescheiden groei zien, voorspellen economen van ING in een nieuw rapport. Voor…

Lees meer