Het elektriciteitsnetwerk raakt overbelast, hoe lossen we dat op? ‘Maak piekuren duurder’
Het stroomnetwerk van Nederland kan alle elektriciteit binnenkort niet meer aan nu ons stroomverbruik door de verduurzaming zal verdubbelen. Een groot probleem voor de nieuwe generatie, maar niet onoplosbaar. Hoogleraar Machiel Mulder, professor in de energie-economie, denkt dat we slimmer moeten omgaan met de netten die er zijn door piekuren duurder te maken.
“Probeer het gebruik te verplaatsen van de piek naar de niet-piekuren. Wanneer je dingen doet die heel veel stroom verbruiken, dat je daarbij een prikkel hebt en denkt: kan het niet op een ander moment?”, legt hij uit in Stand van Nederland: Generatie Next.
En die prikkel kan gegeven worden via de prijs, zegt Mulder. “Dat je zegt: op sommige momenten is de piekprijs hoger, en dan word je gestimuleerd om na te denken of je iets niet kunt verschuiven naar een ander moment. Dan kun je veel meer mensen toelaten op het netwerk.”
‘Het hoeft per saldo niet meer te kosten’
Het zou een tussenoplossing kunnen zijn wat stroombeheerders meer tijd geeft om hoogspanningskabels- en stations aan te leggen. Het idee is niet nieuw. In de jaren 50 werd er ook al een systeem met piekuren ingevoerd.
Het wordt nogal een boodschap om aan mensen te vertellen dat je niet zomaar je auto kunt opladen terwijl je daar wel voor betaalt. “Maar het heeft ook voordelen”, beklemtoont Mulder. “Soms kunnen de tarieven lager zijn, dus in de daluren wanneer het gebruik heel laag is. Als je dan de tarieven verlaagt, hoeft het per saldo niet veel meer te kosten voor de bedrijven. Als je dat doet, dat blijkt ook uit onderzoek, zullen veel mensen dit een eerlijk systeem vinden.”
We zitten middenin een energietransitie, maar ons netwerk dreigt te bezwijken. Heeft generatie next strak nog betaalbare stroom? Millennial Jill Bleiksloot zoekt het uit in Stand van Nederland: Generatie Next.
Deze aflevering over stroomschaarste zie je donderdag 27 januari om 21:00 NPO Start. Oude afleveringen kijk je hier terug.
Door: Marinka Wagemans
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier
Spreek! Nu!
In de documentaire Spreek! Nu! van Omroep WNL volgt de camera het Rotterdamse coldcase-team dat zich richt op de moord op de 13-jarige Sedar Soares. Een geruchtmakende zaak die door de jaren heen veel indruk maakte. Uit de documentaire blijkt dat er een totaal ander verhaal achter deze moordzaak zit, dan altijd is gedacht.
Vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie acht het “heel onwaarschijnlijk” dat de Russische president Vladimir Poetin de gastoevoer naar Nederland of grote landen als…
Lees meerZes mensen hebben zich zaterdagavond bij een EHBO-post gemeld omdat ze vermoedden te zijn gestoken of geprikt op het Anton Pieckplein in Kaatsheuvel. De politie…
Lees meerHet Oekraïense parlement heeft zondag de staat van beleg en algemene mobilisatie voor het hele land met negentig dagen verlengd. De verlengde noodtoestand geldt nu…
Lees meerNederland moet rekening houden met verlies van welvaart en een eventuele recessie. Dat zeiden de hoofdeconomen van banken ING, Rabobank en ABN AMRO in tv-programma…
Lees meerDe in 2003 in Rotterdam gedode 13-jarige Sedar Soares doet zondagavond met behulp van moderne technieken ‘zelf’ een oproep op de televisie aan de dader…
Lees meerDe kloof tussen politiek Den Haag en de regio’s lijkt steeds groter te worden. “Je ziet echt de afstand ertussen. Soms denken mensen letterlijk dat…
Lees meerDe verspreiding van het apenpokkenvirus moet volgens gezondheidsdiensten en experts vooral worden tegengehouden door patiënten tijdig te isoleren. Vaccins die tegen het ‘gewone’ pokkenvirus zijn…
Lees meerNa de inname van de staalfabriek in de Oekraïense havenstad Marioepol door de Russen, zien de Oekraïners dat het Russisch offensief in de oostelijke Donbas-regio…
Lees meerSpeelde Mark Rutte met het wissen van sms-berichtjes een vies politiek spelletje, of stelde de oppositie zich te aanvallend en wantrouwend op? “Als we echt…
Lees meerSupporters kijken er reikhalzend naar uit: woensdag staat Feyenoord tegenover AS Roma in de Conference League-finale. Het toernooi dat door Louis van Gaal ook wel…
Lees meerSteun Oekraïne door het land EU-kandidaat te maken, beklemtoonde de minister van Buitenlandse Zaken van Oekraïne Dmytro Koeleba tijdens zijn bezoek aan Nederland afgelopen week….
Lees meerHet apenpokkenvirus is op advies van het RIVM aangemerkt als A-ziekte. Dat betekent dat artsen verplicht zijn besmettingen of vermoedens daarvan direct te melden, zo…
Lees meerMillennials brengen veel van hun tijd online door. Ook op financieel gebied. Steeds meer aankopen of financiële keuzes worden online gedaan. Dat geeft ondernemingen de…
Lees meerHet kabinet “blijft inzetten op lokale berechting” van IS-terroristen uit Nederland. Dat zei minister Dilan Yesilgöz van Justitie en Veiligheid vrijdagavond in Op 1. “We…
Lees meerViroloog Marion Koopmans denkt dat er in Nederland meer mensen besmet zijn met het apenpokkenvirus dan op dit moment bekend is. Vrijdag is het virus…
Lees meer