De redactie van het blad LINDA, onderdeel van mediabedrijf Talpa, kreeg al in juni 2020 concrete signalen van seksueel grensoverschrijdend gedrag door rapper en jurylid van The Voice of Holland Ali B. Dat bevestigt een creatief directeur van het blad aan de Volkskrant. Ook hoofdredactrice Linda de Mol, zus van Talpa-baas John de Mol, was op de hoogte.

De getuigenissen werden nooit in het blad gepubliceerd omdat de hoofdredactie het bewijs “te mager vond”, zegt creatief directeur Jildou van der Bijl tegen de krant. “We geloofden de vrouwen absoluut, maar vonden de verhalen niet voldoende. Voor publicatie was echt meer bewijs nodig. Er was ook nog geen aangifte. Als we bijvoorbeeld getuigenissen van zes vrouwen hadden gehad, hadden we waarschijnlijk een andere beslissing genomen.”

Volgens Van der Bijl was de redactie van LINDA niet toegerust op onderzoeksjournalistiek. Daarom werd er een freelance-journalist ingehuurd om de getuigenissen op te nemen. Lizette Dalebout ging zelf niet op zoek naar nieuwe slachtoffers, uit angst voor Ali B., zegt ze tegen de krant. Ze adviseerde de vrouwen om op zoek te gaan naar meer slachtoffers en zegt ze te hebben geholpen bij het opstellen van een oproep.

Een en ander leidde ook niet tot een melding bij Talpa, omdat de The Voice-deelnemer dit niet zou hebben gewild. Intussen hebben de twee vrouwen aangifte gedaan, staat in een verklaring van van der Bijl. “We zijn ontzettend blij en trots dat deze twee dappere vrouwen inmiddels aangifte hebben gedaan en dat hun ervaringen een podium hebben gevonden, waardoor deze praktijken gestopt kunnen worden.”

BOOS

De zaak kwam aan het rollen door het programma BOOS, dat een aflevering maakte over mogelijke misstanden bij programma The Voice. Het ging in op meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag door een regisseur van het programma, bandleider Jeroen Rietbergen en coaches Ali B en Marco Borsato.

LEES OOK: Stichting waar Ali B. ambassadeur van is krijgt tientallen bedreigingen