Voormalig Hofstadgroep-lid Soumaya Sahla was drie jaar geleden al niet welkom in Den Haag
Voormalig Hofstadgroep-lid Soumaya Sahla was drie jaar geleden al niet welkom in de Kamer. Desondanks kon zij toch aan de slag als tafelvoorzitter van de werkgroep terrorisme en radicalisering.
VVD-prominent en mentor van Sahla, Frits Bolkestein, klopte namelijk toen al aan bij toenmalig fractieleider Klaas Dijkhoff met de vraag of Sahla werk zou kunnen doen voor de fractie. Dit werd volgens betrokkenen toen al afgehouden, zo schrijft De Telegraaf. Hierdoor werd ze buiten het Binnenhof gehouden, maar kon ze wel werkzaamheden voor de partij blijven verrichten buiten Den Haag.
Sahla liet gisteren middels een gezamenlijke verklaring met waarnemend partijvoorzitter Onno Hoes weten dat zij haar werkzaamheden als tafelvoorzitter van het justitienetwerk van de VVD neerlegt. Wel blijft ze lid van de VVD. Ze zegt spijt te hebben van de "zwarte bladzijden in haar leven".
Hoes zegt in de verklaring dat het partijbestuur "met instemming kennis genomen" heeft van het besluit van Soumaya. De partij voelde ongemak omdat Sahla eerder nog niet publiekelijk spijt betuigde voor haar verleden, schrijft de waarnemend partijvoorzitter. In 2014 werd Sahla veroordeeld tot drie jaar cel voor verboden wapenbezit en lidmaatschap van een terroristische organisatie.
'Showproces'
Met de verklaring van Sahla is de zaak in principe afgedaan, zegt VVD-Kamerlid Queeny Rajkowski in Goedemorgen Nederland. "Wat mij betreft is het zo genoeg."
VVD-prominent Uri Rosenthal is het daarmee eens. "Voor mij is echt de graat in de keel geweest, is dat zij toen ze veroordeeld werd de rechtsgang heeft betwijfeld."
Rosenthal doelt op het feit dat Sahla de rechtsgang na de bekrachtiging van haar veroordeling in de Hoge Raad in 2016 een "showproces" noemde. "Ik ga er nu maar van uit dat haar spijtbetuiging ook daarop betrekking heeft", zegt Rosenthal. Hij had zich kunnen voorstellen dat dit expliciet genoemd zou worden in de verklaring, wat niet het geval is. "Want aan de ene kant wil je iemand die veroordeeld is ook weer een kans geven, dat hoort bij de rechtstaat, maar aan de andere kant moet iemand zelf de rechtstaat koesteren, en niet met verhalen komen over een showproces."
Wilders
Tijdens het debat over de regeringsverklaring zei PVV-leider Geert Wilders, die al jaren wordt beveiligd en doelwit was van de Hofstadgroep, te vrezen voor zijn veiligheid doordat Sahla werkzaam was voor de VVD, weliswaar niet vanuit de Kamer. Fractievoorzitter van de VVD Sophie Hermans zei in WNL Op Zondag deze week dat ze een "ongemakkelijk gevoel" overhield aan dit debat.
Tekst gaat verder onder de video.
Liet de verklaring van Sahla niet te lang op zich wachten na dit debat en de ontstane commotie? "Niemand ontkent het feit hoe heftig het is dat Wilders wordt bedreigd, en wat voor impact dat op zijn leven heeft", zegt Rajkowski daarover. "Ik kan me niet eens voorstellen hoe heftig dat is. Dus dat is niet iets wat hier ter discussie staat. Uiteindelijk is er een goed gesprek gevoerd, en is deze verklaring eruit gekomen."
Rajkowski benadrukt dat Sahla geen toegang had tot de Kamer met een Kamerpas. "Ze was niet in dienst. Maar die verklaring komt niet uit het niets vallen."
LEES OOK: Acht verdachten uit Eindhoven spraken over moordaanslag op Rutte en Wilders